Kultura

PULA: Humanitarni koncert 'A Life in Music' Josea Carrerasa u Areni

Nastupio red više od pet tisuća posjetitelja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedan od najvećih svjetskih tenora Jose Carreras u subotu navečer je u pulskoj Areni pred više od pet tisuća posjetitelja održao humanitarni koncert u sklopu svoje posljednje svjetske turneje "A Life in Music".


 Carrerasu, koji se nakon deset godina ponovno vratio u Pulu i nastupio kako je i sam priznao „na jednoj od najljepših otvorenih pozornica na svijetu“, pridružile su se i hrvatske umjetnice, sopranistica Martina Zadro i violončelistica Ana Rucner, a pratio ih je Simfonijski orkestar riječkoga HNK. 


 Riječ je o humanitarnom koncertu kojim se prikupljao novac za Dječji odjel riječkoga KBC-a i Centar za rehabilitaciju Veruda u Puli koji je održan pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a poduprli su ga glavni sponzor Bina-Istra, gradovi Pula, Rijeka i Opatija te Istarska i Primorsko-goranska županija.


 Jose Carreras je na repertoaru ovog dvosatnog koncerta imao niz arija iz opera, opereta i mjuzikla koji su, a sudeći po reakcijama, pulska publika iznimno dobro prihvatila. Na repertoaru su bila djela Gioacchinija Rossinija, Edvarda Griega, Carlosa Gardela, Astora Piazzole, Nicole Valente, Geronima Gimeneza i ostalih. Carrerasova bogata diskografija uključuje više od 160 snimaka, 50 opera, oratorija, popularnih i klasičnih recitala.


 Dobitnik je mnogih zlatnih i platinastih ploča, ukupno je prodano oko 85 milijuna snimaka Jose Carrerasa diljem svijeta. Koncerti „tri tenora“ koji je inicirao sam Carreras zajedno sa svojim kolegama Placidom Domingom i Lucianom Pavarottijem sada su već legenda koju je pratilo više od dvije milijarde ljudi diljem svijeta. Ti koncerti su ostavili neizbrisiv trag u svijetu opere.


 Među brojnim uglednicima na koncertu u pulskoj Areni bili su ministar finacija Zdravko Marić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar turizma Anton Kliman, kao i istarski te primorsko-goransko župan Valter Flego i Zlatko Komadina sa suradnicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pula, Jose Carreras, arena