Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Solidni poslovni rezultati kompanija podržali svjetske burze

No, u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima, od Kine i Japana do eurozone situacija nije baš blistava...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, što se zahvaljuje solidnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u nove poticajne mjere najvećih središnjih banaka u svijetu.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,3 posto, na 18.570 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 2.175 bodova, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 5.100 bodova. Rast tih indeksa četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

 

Unatoč pojedinim podbačajima, u dosadašnjoj sezoni objava financijskih izvješća većina kompanija izvijestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo.

 

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju pale za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objave kvartalnih izvješća očekivali pad zarada od 4,5 posto.

 

"Iza uspona cijena dionica stoje naznake boljih ekonomskih trendova. Na to djelomice ukazuju poslovni rezultati kompanija, ali i drugi pokazatelji upućuju na to da se rast gospodarstva ubrzava", kaže Jim Paulsen, direktor u tvrtki Wells Capital Management.

 

Svi posljednji podaci pokazuju da se rast američkog gospodarstva ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromjesečju.

 

No, u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima, od Kine i Japana do eurozone situacija nije baš blistava.

 

Stoga se ulagača nadaju da će vodeće središnje banke u svijetu uvesti nove poticajne mjere.

 

Doduše, prošloga su tjedna čelnici Europske središnje banke (ECB) odlučili monetarnu politiku ostaviti nepromijenjenu, kao i čelnici britanske središnje banke tjedan dana prije. No, iz obje su banke poručili da se još razmatraju posljedice odluke Britanije o napuštanju Europske unije i da će reagirati ako to bude potrebno. Zahvaljujući tome, i na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 6.730 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na 10.147 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 4.381 bod.

 

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,8 posto, na 16.627 bodova. To se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji. Uz to, ulagači se nadaju novim monetarnim i fiskalnim poticajima jer treće po veličini svjetsko gospodarstvo ne raste koliko se očekivalo.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, ulagači