Hrvatska

ODJECI: "Pragmatično, samostalni nastup HDZ-u garantira relativnu izbornu pobjedu"

'Izbjegavanjem predizborne koalicije HDZ zapravo izbjegava prepuštanje dijela svojih mandata mlađim koalicijskim partnerima.'

Piše: Ivan Klarić

Riječ je o racionalnoj političkoj odluci. Kad se u nekoj zemlji upotrebljava razmjerni izborni sustav, načelno ne bi trebalo formirati prijeizborne koalicije, jer su one uvijek na neki način izigravanje volje birača. Naime, ili se takvim koalicijama omogućuje da u parlament uđu one političke opcije koje nemaju parlamentarni potencijal, dakle koje ne mogu platiti cijenu sudjelovanja u političkom životu, koje ne prelaze izborni prag, ili se nastoji postići nadzastupljenost zajedničke liste više stranaka, dakle devijacija u pretvaranju glasova u mandate, komentira za naš portal politički analitičar Davor Gjenero odluku HDZ-da na izbore na nacionalnoj razini ide sam.


- Pragmatično, samostalni nastup HDZ-u garantira relativnu izbornu pobjedu. Iako je vjerojatno da će zajednička lista SDP-a, HNS-a, HSU-a i HSS-a osvojiti više mandata nego HDZ samostalno, izvjesno je da će kao pojedinačna stranka HDZ u Saboru imati najveći klub, a izbjegavanjem predizborne koalicije HDZ zapravo izbjegava prepuštanje dijela svojih mandata mlađim koalicijskim partnerima, koji bez HDZ-a nemaju koalicijskog potencijala i koji ovako neće biti zastupljeni u Saboru, ističe Gjenero.


Inače,prema zadnjem istraživanju Crobarometar SDP je ostao vodeća stranka s 29,2 posto podrške ispitanika. U stopu ga prati HDZ s 28,3 posto podrške. MOST je na trećem mjestu s 11,4 posto podrške ispitanika. 


Dakle, SDP ima blagu prednost ispred HDZ-a te su omjeri snaga gotovo identični kao i u svibnju, dok je MOST definitivno uspio zaustaviti negativan trend i sada već drugi mjesec za redom bilježi rast rejtinga.


Podrška ŽIVOM ZIDU danas iznosi 6,8 posto. 


Slijedi Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti s 4,1 posto, te HSS s 2,7 posto podrške. 


HDSSB i IDS uživaju podršku 1,7 posto ispitanika, a prate ih Hrvatska narodna stranka s 1,3 posto i Hrvatska stranka umirovljenika s 1 posto. 


Dosadašnji koalicijski partner HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji - HSP Ante Starčević podržava 0,9 posto ispitanika. Slijede stranka Naprijed Hrvatska Ive Josipovića s 0,9 posto, Pametno s 0,8 posto i Reformisti Radimira Čačića s 0,7 posto.


ORAH uživa podršku 0,6 posto ispitanika, Nezavisna Lista Stipe Petrine 0,5 posto, Blok Umirovljenici Zajedno 0,3 posto, a Hrvatski Laburisti 0,2 posto.


Još jednog dosadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a - HSLS podržava 0,1 posto ispitanika, stranku Hrvatska zora 0,1 posto, dok Hrid Drage Prgometa ima nula posto potpore. 


Od ostalih ispitanika koji su se izjasnili kao sigurni ili vjerojatni birači - njih 0,7 posto glasovalo bi za neku drugu stranku. Neodlučnih je pak 6 posto. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, davor gjenero, hdz