MISLAV MIHOLEK

KOLUMNA MISLAVA MIHOLEKA: Hoće li izbori 2016. biti konačni sprovod pravaštva ili će se agonija nastaviti?

Bezbrojne pravaške stranke i strančice primarno su koncentrirane na međusobno uništavanje i međusobne svađe.

Piše: Mislav Miholek

Često sam ovdje pisao o Starčevićevoj ideologiji, jednako tako i ideologiji Stjepana Radića, tako da nemam namjeru više to ponavljati. Starčević i Radić u mnogome su odredili politički mentalitet hrvatske nacije, a njihovi nasljednici Frank i Maček nisu se mogli dobro nositi s njihovim prevelikim nasljeđem, a Vladko Maček je vrlo vjerojatno najveći tragičar suvremene hrvatske povijesti koji je prvo omogućio dolazak na vlast Paveliću, a kasnije Titu.

No ajmo sići s povijesnih visina i vratiti se u 21. stoljeće, koliko god da naša politika se vrti oko umjetnog i udbaški proizvedenog lažnoga sukoba zvanog ustaše-partizani. Zapravo, ipak moramo do devedesetih kada je HDZ-u bila najveća konkurencija Paragin HSP. Ante Paradžik i Blaž Kraljević nisu bili posmicani od strane četnika, nego su ih je sredio Joža M. HDZ je uništavao HSLS krađom kadrova, uglavnom na častohlepnoj razini, dok je SDP ostavljen na miru. Štoviše, Tuđman je mazio i pazio SDP. Paraga i HSP su od 1991. do 1993. razvlačeni po sudovima zbog osnutka HOS-a, koji je stranci donio strašnu popularnost. Prvi raspad stranke dogodio se 1993. kada je Anto Đapić preuzeo HSP, Ministarstvo uprave mu je asistiralo, a 1995. Paraga osniva HSP 1861., ali HSP u devedesetima je de facto uspješno uništen. U međuvremenu je nastao HČSP 1993. 

Za ovaj članak možemo spomenuti kada su nastali pojedini akteri. Pokojni Krešimir Pavelić osnovao je 2000. Hrvatski pravaški pokret (HPP). Dražen Keleminec osnovao je 2003. Hrvatske pravaše (HP). Za dvije godine, ujedinjuju se ove dvije stranke u Hrvatski pravaši – Hrvatski pravaški pokret (HP-HPP), a 2007. mijenjaju ime u Autohtona – Hrvatska stranka prava (A-HSP). Hrvatsko pravaško bratstvo (HPB) se osniva 2004. u Dalmaciji. Ruža Tomašić 2009. osniva Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević (HSP AS) Đapić 2013. osniva Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) Imamo 2014. i frišku Ujedinjenu stranka prava (USP). Naravno, da stvar bude luđa, postoji još podosta stranaka s pravaških imenom. Ruža Tomašić odustaje od pravaštva i 2014. nastaje Hrvatska konzervativna stranka (HKS).

U međuvremenu, HDZ i HSP AS su se posvađali jer HSP AS donosi negativne bodove HDZ-u u međunarodnoj javnosti, a birači centra ne vole pretjerano brkove Pere Čorića. Prošli tjedan je nastala koalicija "Dr. Anto Đapić" u sastavu DESNO, USP, marginalna Hrvatska kršćanska demokratska Unija dr. Marko Veselica (HKDU) te još marginalnija Hrvatska demokratska stranka (HDS), uz dva jaka imena staroga HSP-a Miroslava Rožića i Peru Kovačevića kojima vrag očito neda mira. Đapić, grobar pravaštva u Hrvata, objašnjavao je na široko i na daleko da ova koalicija nije nastala kao rezervna varijanta "HSP- dr. Pero Ćorić". Kada evo, propali pregovori s HDZ-om, eto Pere Ćorića i ostatka ekipe u koaliciji "Dr. Anto Đapić".

Da stvar bude dodatno luđa, prošli tjedan je nastala još jedna pravaška koalicija POMAK. Njezin sastav su HSP, HČSP, marginalna Obiteljska stranka (OS ) i HPB. Po svemu sudeći, njezine aktivnosti bit će koncentrirane na Dalmaciju i Slavoniju. Daniel Srb, trenutni predsjednik HSP-a, izjavio je prošli tjedan da svako pojavljivanje Pere Čorića pred kamerama znači odlazak 1000 mladih iz Hrvatske, a ujedno da je Čorić jamac Milanovićevog uspjeha na parlamentarnim izborima. Sapienti sat. Možemo još spomenuti da konceptualni umjetnici iz A-HSP-a još uvijek se nisu oglasili na čiju će stranu.

Kao što možemo vidjeti, bezbrojne pravaške stranke i strančice primarno su koncentrirane na međusobno uništavanje i međusobne svađe. Znajući dosadašnju povijest međustranačke pravaške suradnje obje koalicije će se raspasti prije dolaska rujanskih izbora. Pravaške stranke u Hrvatskoj na tragu su Srpske napredne stranke i Vučićevog stila. To možda pali u Srbiji, ali u 21. stoljeću u zapadnoj Hrvatskoj nema mjesta za desetak stranaka koje su zapele u 1993. Bilo bi dobro da nijedna pravaška stranka ne uđe u Sabor, pa da desnica u Hrvatskoj krene nekim drugačijim putem i da konačno pokopamo mrtvo pravaštvo. 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pravaške stranke, mislav miholek, pravaši