Regija

PODGORICA: Crna Gora: Dobro naplatili zatočeništvo za Morinj

Crna Gora će, prema pravomoćnoj presudi, isplatiti 120.000 eura dvojici oslobođenih za ratne zločine u logoru Morinj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crna Gora će, prema pravomoćnoj presudi, isplatiti 120.000 eura dvojici oslobođenih za ratne zločine u logoru Morinj, piše u subotu podgorički dnevnik DAN.

 

Umirovljeni visoki dužnosnik bivše JNA Mlađen Govedarica dobit će 63.000 eura zbog neosnovanog uhićenja. On je u pritvoru proveo 21 mjesec zbog sumnji da je sudjelovao u ratnim zločinima 1991. i 1992. godine nad hrvatskim zarobljenicima u logoru Morinj.

 

Drugookrivljeni za ovaj zločin Zlatko Tarle, koji je također pravomoćno oslobođen ovih optužbi, na temelju neosnovanog uhićenja i provedenih 20 mjeseci dobit će 60.000 eura.

 

Optužbi za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima u logoru Morinj,  Govedarica i Tarle su oslobođeni odlukom specijaliziranog vijeća Višeg suda u Podgorici u siječnju 2012. godine.

 

Ipak, slučaj “Morinj”, naglašava podgorički dnevnik, predstavlja prvi predmet u Crnoj Gori koji je okončan osuđujućom presudom za ratne zločine. Prizivni sud u Podgorici potvrdio je presudu kojom su Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić osuđeni za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

 

Gojnić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, Lučić na tri godine, Menzalin na četiri i Gligić na tri godine.

 

U optužnici se, uz ostalo, navodi da su optuženi počinili kazneno djelo ratnog zločina protov civilnog stanovništva prema zarobljenim hrvatskim zarobljenicima u logoru Morinj od 3. listopada 1991. godine do 18. kolovoza 1992. godine.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crna gora, zatvor