Burze

TRŽIŠTA: Na svjetskim burzama vlada oprez, gospodarski pokazatelji slabi

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,75 posto, na 18.432 boda, a S&P 500 za 0,1 posto, na 2.173 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,2 posto, na 5.162 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo suzdržano jer ni poslovni rezultati većine kompanija, ni makroekonomski pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava nisu bili impresivni.


Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,75 posto, na 18.432 boda, a S&P 500 za 0,1 posto, na 2.173 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,2 posto, na 5.162 boda.


Uspon Nasdaq indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što je niz tehnoloških divova – od Facebooka i Applea do Amazon i Alphabeta, krovne kompanije Googlea - izvijestilo o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju.


S druge strane, pod pritiskom je bio energetski sektor kako zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata divova, kao što su Exxon, Chevron i Shell, tako i zbog pada cijena nafte.


Nakon niza podataka koji pokazuju da je proizvodnja i dalje prevelika u odnosu na potražnju, na svjetskim su tržištima prošloga tjedna cijene nafte potonule oko 7 posto.


U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih financijskih izvješća većina kompanija izvijestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo. No, procjene su analitičari postavili vrlo nisko, pa kompanijama nije teško nadmašiti ih.


Nakon što je velik broj kompanija objavio rezultate, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju pale za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Premda je to nešto bolji rezultat u odnosu na početak sezone objava rezultata, kada se očekivao pad dobiti za 4,5 posto, zarade će, po svemu sudeći, pasti i četvrti kvartal zaredom.


Ulagači su bili oprezni i zbog slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.


U petak je objavljeno kako je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 1,2 posto na godišnjoj razini.


To je brže u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 0,8 posto, ali znatno sporije u odnosu na 2,6 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.


S jedne strane, slab rast gospodarstva ne djeluje poticajno na tržište, no s druge strane, splasnule su špekulacije o mogućem povećanju kamata američke središnje banke već u rujnu, a nastavak razdoblja jeftinog novca pogoduje tržištima kapitala.


Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 posto, na 6.724 boda, no frankfurtski DAX skočio je 1,9 posto, na 10.337 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 4.439 bodova.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,35 posto, na 16.569 bodova. Pritom ulagače nisu impresionirale ni nove fiskalne i monetarne poticajne mjere japanskih vlasti i središnje banke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, tržišta