Hrvatska

SJEĆANJE: Za proslavu 'Oluje' iz Vukovara 'Let za slobodu' tisuću golubova

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja treba obilježiti ne samo u Kninu, gdje je središnja proslava, nego i diljem Hrvatske.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vukovar će 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježiti prigodnim programom, kada će, među ostalim, u "Letu za slobodu" tisuću golubova pismonoša odletjeti prema Kninu.


„Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja treba obilježiti ne samo u Kninu, gdje je središnja proslava, nego i diljem Hrvatske. Posebno ovaj blagdan treba obilježavati u Vukovaru gdje imamo niz tužnih obljetnica pa je ovo dan koji možemo proslaviti prisjećajući se velike pobjede", rekao je u utorak zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček koji je s članovima Organizacijskog odbora predstavio vukovarski program obilježavanja obljetnice oslobodilačke akcije "Oluje".


Poručio je kako žele na simboličan način povezati Knin i Vukovar, dva grada simbola Domovinskoga rata.


Program započinje u 6.30 sati manifestacijom pod nazivom „Let za slobodu“ u okviru koje će s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata biti pušteno tisuću golubova pismonoša na put prema Kninu. Slijedi budnica koja će se kretati središtem grada, a zatim će na Memorijalnom groblju biti će položeni vijenci za poginule i nestale.


Nakon što u 10.15 sati s vukovarskog Vodotornja unuk poginuloga hrvatskog branitelja Dorijan Josić pusti, u znak mira, autohtonu pasminu goluba, Vukovarsku bijelu golubicu, zazvonit će zvona s crkve Svetoga Filipa i Jakova. Nakon mise na ulazu u Park šumu Adica biti otkrivena skulptura Isusa napravljena od debla stoljetnog slavonskog hrasta.


U sklopu programa proslave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja najavljena je, među ostalim,  i prezentacija vozila i opreme MORH-a, vatrogasaca i policije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knin, vukovar, oluja