Zagreb

PROTIV IZGRADNJE CRKVE: HDKA daje potporu Inicijativi 'Čuvamo naš park'

Arhitekti su u jednoj rečenici saželi ono za što se Inicijativa zalaže, a to je da park na Savici ostane netaknut.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon podrške Društva arhitekata Zagreba Inicijativi "Čuvamo naš park"  i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA) protiv je gradnje župne Crkve blaženog Alojzija Stepinca na prostoru parka na zagrebačkoj Savici, izvijestili su iz Inicijative, dodavši da na Savici ima drugih lokacije koje su sada neuređene i na kojima se može sagraditi Crkva.

 

 "Ono što je u ovom trenutku najvažnije jest to da smo dobili podršku najmjerodavnijih, a to je struka jer nakon što nas je podržalo Društvo arhitekata Zagreba, podršku smo dobili i od HDKA", priopćili su u nedjelju iz Inicijative.   Arhitekti su u jednoj rečenici saželi ono za što se Inicijativa zalaže, a to je da park na Savici ostane netaknut, te da se za gradnju crkve pronađe zamjenska lokacija, dodaje se.

 

Iz HDKA ističu kako "smatraju lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuređene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne crkve.“ 

 

Predstavnici Inicijative "Čuvamo naš park" kažu da se i dalje zalažu za dijalog, budući da na Savici postoje alternativne lokacije na kojima se može sagraditi Crkva koju stanovnici žele i trebaju, jednako kao što žele i trebaju park nedirnut gradnjom.  Poručuju i kako se zalažu za odluke vođene javnim interesom i preporukama struke, a ne interesima pojedinih skupina i sumnjivim zamjenama zemljišta. Također, pozivaju sve koji su potpisali peticiju "za gradnju Crkve na Savici", da prouče njihovu internetsku stranicu i upoznaju se sa djelovanjem Inicijative.

 

"Mnogi potpisnici peticije i ne znaju da daju potpis za razaranje jednog prekrasnog parka, sječu stabala i oduzimanje djeci travnjaka za igru", upozoravaju iz Inicijative, te smatraju kako nije potrebno rušiti uređeni park kada se može imati i park i uređenu novu površinu s Crkvom. 

 

Vezano za najavljenu gradnju župne Crkve na Savici, iz HDKA navode kako sama građevina Crkve ima poseban značaj i da se njezinom planiranju i projektiranju treba pristupiti s posebnom pažnjom.

 

Crkva je građevina koja zahtjeva prikladan okolni prostor, a što park okružen stambenim zgradama nije, napominju. Također, smatraju lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuređene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne Crkve. Svakako je važno za ovakve i slične zahvate provesti temeljite prostorne analize kao i analize ostalih potreba stanovnika gradskog naselja, pa i šire, a na korist svih stanovnika naselja, zaključuju u Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, crkva