Mojbiz

UMJESTO LAŽNIH OBEĆANJA: HUP od političara traži odgovore na 7 pitanja vezanih uz goruće probleme

'Ne vidimo operativne planove, ne vidimo kako političke stranke misle rješavati nagomilane gospodarske probleme.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od političkih stranaka, s kojima će uskoro održavati okrugle stolove, umjesto lažnih obećanja traži konkretne odgovore na sedam pitanja vezanih uz početak rješavanja nagomilanih gospodarskih problema u zemlji.

 


"Ne vidimo operativne planove, ne vidimo kako političke stranke misle rješavati nagomilane gospodarske probleme. Dosadašnji rast gospodarstva proizašao je iz višestrukog restrukturiranja i prilagodbe realnog sektora, a ponajmanje kao rezultat političkog rada. Voljeli bismo da doprinos politike bude značajniji i da dosadašnji rast bude bolji i brži", kazala je na konferenciji za novinare u srijedu predsjednica HUP-a Gordana Deranja.


Kako je istaknula, zadovoljio bi je gospodarski rast od najmanje 3,5 posto, odnosno četiri ili pet posto. Deranja traži kvalitetnu buduću vladu koja će se uhvatit ukoštac sa problemima. "Krajnje je vrijeme da politika počne raditi svoj posao", kazala je, dodavši da se političari dosad nisu bavili gorućim problemima poput rigidne regulacije javne administracije, prenormiranih zakona, neefikasnog pravosuđa, prevelikih davanja te opće nepoduzetničke klime.


"Još 2015. godine bilo je nekih naznaka da bi moglo doći do reformi, sada se o tome više i ne govori. Moramo biti svjesni da i dalje imamo deficit, a trenutni rast nije dovoljan. I dalje se samo zadužujemo. Obećanja bez realnog operativnog plana nas ne zanimaju, a temelj općeg oporavka leži u gospodarstvu“, navela je Deranja.


Od buduće vlade želi konkretne planove za prvih sto dana vladavine, jer su, kako je rekla, i jedni i drugi bili na vlasti i dobro poznaju probleme. S glavnim će političkim strankama, istaknula je, održati niz okruglih stolova kako bi od njih čuli kako konkretno, kojim operativnim potezima, misle pokrenuti gospodarstvo.


Iz HUP-a su podsjetili da su uoči prošlih izbora strankama i koalicijama postavili 16 ključnih pitanja, temeljenih na najvećim i najvažnijim problemima koje je nužno riješiti da bi gospodarstvo moglo rasti održivo i po većim stopama te da bi se mogla povećati kvaliteta života hrvatskih građana.


Na tzv. HUP-ovih 16 stranke su lani dale tek općenite i načelne odgovore. Zbog toga HUP ponavlja svoja pitanja, ali je listu pitanja za ovu prigodu nešto skratio, izdvojivši 7 najprioritetnijih.


"Čini se da niti jedna od stranaka i koalicija nema dovoljne kapacitete da bi pripremila adekvatne odgovore na svih 16 problema koje bi nova vlada trebala rješavati ako želi omogućiti stabilan i snažan gospodarski rast. Zato smo izdvojili 7 pitanja za koja smatramo da imaju najveći prioritet i s rješavanjem kojih treba krenuti odmah, od prvoga dana i već u prvoj godini mandata. Ostala pitanja ostaju aktualna, ali s njihovim rješavanjem može se krenuti nešto kasnije, no nikako tek u zadnjoj godini mandata", izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.


Prvi od sedam prioritetnih problema je uvođenje pravila razboritog fiskalnog ponašanja i fiskalna konsolidacija. Majetić, naime, smatra da bi se u budućnosti trebalo trošiti samo onoliko koliko zarađujemo.


Nadalje, HUP-ovci se zalažu i za veliku reformu javne uprave koja bi se, smatraju, morala daleko bolje i učinkovitije posložiti te za uklanjanje najvećih administrativnih i investicijskih barijera budući da poduzetnici, uz ostalo, nikada ne znaju koliko će što platiti. Nadaju se, kaže Majetić, i otklanjanju drugih opterećenja poslovnom sektoru poput previsokih, često i nepotrebnih poreza.


"Poduzetnici ne znaju što raditi, više se bave papirologijom a manje biznisom“, tvrdi Majetić, dodavši kako bi sa smanjenjem poreznih i neporeznih opterećenja  hrvatsko gospodarstvo postalo konkurentnije.


HUP želi i efikasnije pravosuđe i kvalitetnije propise, jer u šumi loše napisanih propisa poduzetnici često ne znaju jesu li u prekršaju ili ne.


Njihovo šesto pitanje upućeno političkim strankama vezano je uz povećanje efikasnosti državnih poduzeća i državne imovine,  pri čemu ističu da bi sve ono što ne treba ostati u državnom vlasništvu trebalo privatizirati, dok na čelo državnih poduzeća treba doći profesionalni menadžment.


Na kraju, postavljaju i pitanje modernizacije obrazovnog sustava te reforme tržišta rada. Domaće tržište rada je zaostalo, ocjenjuje Majetić, a obrazovni sustav zastario i neosjetljiv na tržišne signale.


"Mi godinu dana imamo političke izborne kampanje, a za to se vrijeme drugi ubrzano razvijaju“, zaključio je glavni direktor HUP-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, stranke, hup, gospodarstvo