Hrvatska

NADBISKUP HRANIĆ: Poruka HBK na početku školske godine: Vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu

'Župna je zajednica izvorno mjesto susreta s Kristom i mjesto slavljenja zajedničke kršćanske vjere. Vjeronauk u školi tako zahtijeva i upućuje na potrebu župne kateheze.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskup Đuro Hranić, uputio je poruku u povodu početka nove školske i vjeronaučne 2016./17. godine, u kojoj ističe da vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu,  i izražava nadu za "dodatno snaženje župne kateheze".


U poruci nadbiskup Hranić podsjeća kako je vjeronauk ponovno uveden u hrvatske škole prije 25 godina, 1991., jer se "Crkva  smatra pozvanom i dužnom upoznati sve ljude koji to žele s porukom kršćanske vjere o najdubljem smislu čovjekova života i svijeta. Ona to svoje poslanje na poseban način ostvaruje prikladnim oblicima sustavnoga vjerskog odgoja i obrazovanja (vjeronauka) ne samo u crkvenoj (župnoj) zajednici nego i u školi."


 Tako je Crkva, navodi nadbiskup Hranić,  "odabirući konfesionalni model vjeronauka, na određeni način, postala i jest odvjetnica dostojanstva učenika i njihova života što je puno više od stečenih kompetencija i ispunjavanja kriterija, često zadanih izvan sustava odgoja i obrazovanja".

 

No, nadbiskup ističe i važnost župne zajednice kao izvornog mjesta naviještanja vjere. "Župna je zajednica izvorno mjesto susreta s Kristom i mjesto slavljenja zajedničke kršćanske vjere. Vjeronauk u školi tako zahtijeva i upućuje na potrebu župne kateheze", dodaje u poruci. 

 

Podsjeća da su hrvatski biskupi i 2002. godine, u dokumentu "Na svetost pozvani", ponovno istaknuli da "školski vjeronauk ne može zamijeniti i učiniti suvišnom župnu katehezu. Ta dva oblika nisu istovjetna, nego se nadopunjuju".


 Danas uviđamo da vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu, kaže nadbiskup Hranić u poruci na početku školske i vjeronaučne godine, izrazivši nadu za "dodatno snaženje župne kateheze".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vjeronauk, crkva, hbk, škola