Zagreb

MILAN BANDIĆ -VIDEO VIJESTI: Čuvajte račune od udžbenika, sve ću vam vratiti kad postanem premijer!

Kako to Zagreb ima za besplatne udžbenike, a Hrvatska nema?

Piše: PolitikaPlus

„Sačuvajte račune od kupovine udžbenika!“ naziv je press konferencije na kojoj se javnosti obratio Milan Bandić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti i čelnik Koalicije za Premijera i potpredsjednice Stranke rada i solidarnosti Ana Stavljenić - Rukavina i Jelena Pavičić Vukičević.

 

Jelena Pavičić Vukičević koja je na izbornoj listi 'Koaliciji za premijera', rekla je kako je obveza društva da omogući djeci besplatno obrazovanje. Usporedila je odlazak djece u školu bez udžbenika, s kirurgom koji na operaciju odlazi bez skalpela i s pekaraom od kojeg tražimo da ispeče kruh, a da mu ne damo brašno.

 

'Cijelo društvo bi se trebalo potruditi da naša djeca dobiju svoj kruh u ruke, svoje zvanje tako da im se omogućuje besplatne udžbenike za obrazovanje i osnovno i srednjoškolsko', kazala je Pavičić Vukičević.

 

Bandić se osvrnuo na argument kojeg političari iz Vlade često daju, a to je da 'nema novaca'. 'Kažu da nema novaca. Od 100 kuna u Hrvatskoj, figurativno govorim, 6 kuna pripada gradu Zagrebu. Kako to Zagreb ima za besplatne udžbenike, a Hrvatska nema? Novca ima samo ih treba drugačije rasporediti. Novaca ima, samo treba biti sposoban odrediti prioritete'. Stari su mudraci rekli 'dajte mi znanje, dat ću vam imanje'. Hrvatska može i mora konkurirati sa obrazovanim ljudima. Zato moramo uložiti u ljude. U Zagrebu to radimo već 9 godina. Ulažemo u mlade ljude i obrazovanje, a i imamo pozitivan prirodni prirast u Zagrebu.


Mi ne govorimo u vjetar, mi govorimo činjenice. Sramota je da nijedna Vlada to dosad nije napravila. Mi ćemo to napraviti. Sačuvajte račune, javno pozivam građane da to učine. A ja ću na prvoj sjednici Vlade to otvoriti. Molim sugrađane, građane RH, da 11. rujna izađu na izbore. To je suštinski važno, da glasaju za djela a ne obećanja. Od sutra će ovdje budući ministri u Vladi predstaviti sebe, program resornog ministarstva, tempo... i prisegnut ćemo da ćemo svakih godinu dana polagati račune građanima ove zemlje", kazao je Bandić. Pitajte, molim vas, stranke, a posebno najveće koje su nas dovele tu gdje jesmo, pitajte ih pa neka se izjasne o mom prijedlogu o smanjenju sredstava za političke stranke. Od tog novca imamo dovoljno za udžbenike", rekao je Bandić. Podsjetimo, Milan Bandić je prije nekoliko dana već poručio svim građanima da čuvaju račune udžbenika jer će im, kad postane premijer, vratiti novac.

 

Bandić novac može vratiti samo na razini Zagreba, gdje su njegove ovlasti. Ali naravno da je to populizam."

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, knjige