MISLAV MIHOLEK

IZNAD CRTE: Gdje je nestala nada iz hrvatskog političkoga rječnika?

Prva osoba koja u političkoj areni ponudi nadu, taj će vladati dugo ovom zemljom.

Piše: Mislav Miholek

 Živimo u dobu kojem strah je dominantna sila politike. Trump plaši Amerikance s Meksikancima, Hillary plaši američke liberale s Trumpom. Čak u jednoj dosadnoj Švedskoj mnogi se boje što će se dogoditi sa švedskim društvom u kojem je politička korektnost važnija od sprečavanja silovanja koje uglavnom provode azilanti. Europa se boji azilanata, azilanti se boje neimaštine.

Kako to reče ispred okupiranog Vukovara u studenom 1991. neka brkata majorčina JNA: "Da li se oni zvali pravaši, zengovci, hosovci, mupovci ili hadezeovci, za nas su oni samo - ustaše!". Zanimljivo, dio lijevih stranaka u Hrvatskoj ima isto mišljenje za sve oni koji su na centru i na desnici, oni su samo ustaše.

            Srbijanska politička mašinerija uprela je svom snagom plašiti Srbe u Srbiji od vaskrsle ustaške NDH koja samo neće izvesti desant na Niš i Valjevo. Iako u Hrvatskoj nema nikakvog rasta ekstremne desnice, četnički učenici Voje Šešelja i partizanska eskadrila Slobodana Miloševića (dvokrilac Dačić-Vulin) nastavljaju u ratnom tonu. Iako srpska vojska otvoreno kaže da joj je tehnika zastarjela i da jedva krpaju kraj s krajem, Vučićeva vlast nastavlja s klasičnim pripremama za rat. Medijsko ludilo, diplomatska ofenziva (Vučićevi poltroni prijete se Europskoj komisiji), a danas (petak), srbijanski udbaši čak su pronašli i uhitili pravoga hrvatskoga agenta usred Beograda. Tko je slučajna žrtva, još uvijek se nije objavilo. Sve ovo ima neku crnu ironiju jer iz ove perspektive gotovo je sigurno da sljedeći saziv Sabora neće imati nijednoga zastupnik tvrde ili ekstremne desnice. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj tvrda desnica ne može prismrditi parlamentu, dok čak u skandinavskim zemljama filofašisti ulaze u parlament. Ali srbijanska politika je definirana odavno, kako to reče ispred okupiranog Vukovara u studenom 1991. neka brkata majorčina JNA: "Da li se oni zvali pravaši, zengovci, hosovci, mupovci ili hadezeovci, za nas su oni samo - ustaše!". Zanimljivo, dio lijevih stranaka u Hrvatskoj ima isto mišljenje za sve oni koji su na centru i na desnici, oni su samo ustaše.

 

            U skladu s ovom srbijanskom maksimom da su svi Hrvati zapravo ustaše, svoj oralni show zadnjih dana izvodi navodni vođa hrvatske ljevice Zoran Milanović. HDZ-ov Duje Marasović je u srpnju 2015. tvrdio da će Milanović bez kompleksa vikati "Za dom spremni!" ako treba. Situacija nije daleko, Milanović se krenuo hvaliti s ustaškim precima, nastavlja svoj osobni rat sa Srbijom i baš je u elementu. Izgleda da je glasačko tijelo SDP-a spremno trpiti do kraja, jer Milanović negira čak sam sebe napadajući koga stigne. Jedno od temeljnih ustavnih vrednota je mirotvorstvo. Hrvatska je zadnja država koja mora biti ratoborna. U cijeloj povijesti Hrvatske, bilo u kojem državnom obliku, Hrvati stvarno nikada nisu vodili osvajačke ratove, što je s obzirom na okolinu uspjeh koji se treba cijeniti. U Milanovićevom vokabularu nema nikakve nade, ali Milanović je oduvijek bio čovjek mržnje i razdora.

 

Kako je Milanović lukava lisica, svojim šovenskim eskapadama ne privlači nikakve nove glasove, nego zapravo odbija dio glasača HDZ-a koji se boje Plenkovića jer je obrazovan i pomirljiv, diplomat i nije nagao tip.

 

            HDZ hazarderski gura pristojnog Andreja Plenkovića u središte pozornosti, iako na lokalnoj razini pojedinci vraćaju se svojim starim šerifskim navadama i birtijaškim svađama na razini Milanovića. Kako je Milanović lukava lisica, svojim šovenskim eskapadama ne privlači nikakve nove glasove, nego zapravo odbija dio glasača HDZ-a koji se boje Plenkovića jer je obrazovan i pomirljiv, diplomat i nije nagao tip. Ali ni Plenković ne govori puno o nadi.

 

            Živi zid i dr. Ivan "Štampat ćemo pare dok ne ostanemo bez tinte" Lovrinović hvataju one koje su ostali bez svake nade. One koje su zagušeni kreditima, zagušeni nezaposlenošću, zagušeni ovrhama i zaboli njih za stabilnost kune i stabilnost bogataša. To što da dođu na vlast i krenu za Lovrinovićevim zamislima (pravcem Salvadora Allendea i Huge Chaveza), dokrajčilo bi malobrojnu srednju klasu i one koji još plivaju iznad površine jer bogataši ovako ili onako ne drže svoj novac u Hrvatskoj. Hrvatska bi bila doslovce gladna.

 

            Most podupire Željka Markić, tu isto nema nade, štoviše, ta žena je klerikalna verzija Milanovića, donosi nemir i razdor svojom pojavom.

 

            Dok mladi nastavljaju i dalje trbuhom za kruhom na Zapad, nijedna politička opcija ne nudi nadu. U najgorim vremenima ratova, kuge, gladi, u najgorem siromaštvu, u Hrvatskoj je bilo nade. Prva osoba koja u političkoj areni ponudi nadu, taj će vladati dugo ovom zemljom.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mislav miholek, SRBIJA, HDZ, SDP