Hrvatska

KAMPANJA: Uvijek Frankeri pred Ustavnim sudom upozorili na sporost i neučinkovitost suda i DORH-a

'Banke mirno i bez sankcija manipuliraju kamatnim stopama.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uvijek Frankeri - Inicijativa neovisnih kandidata za Hrvatski sabor, članova i suradnika Udruge Franak u subotu je performansom pred Ustavnim sudom željela ukazati na sporost i neučinkovitost Ustavnoga suda i Državnog odvjetništva (DORH), ocijenivši da izvršna i zakonodavna vlast nisu dorasle svojoj zadaći, i kako je potrebno, između ostalog, da se banke 'mirnom reintegracijom' uvedu u zakonske okvire pravnog sustava.


 Kandidati Udruge Franak koja je u koaliciji Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih ističu da uslijed sporosti i neučinkovitosti tih institucija - banke mirno i bez sankcija manipuliraju kamatnim stopama i tako ostvaruju ekstra dobit u milijardama kuna unazad 13 godina.


 Neovisni kandidat Udruge Franak u koaliciji Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih u I. izbornoj jedinici Goran Aleksić podsjetio je da Ustavni sud već pet godina odlučuje o ustavnosti valutne klauzule općenito po zakonu o obveznim odnosima te da se još nije izjasnio oko usmene tužbe u svibnju prošle godine protiv presude Vrhovnog suda u slučaju Franak.


 Državno odvjetništvo se nije oglasilo oko kaznene prijave protiv bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i sadašnjeg Borisa Vujčića, a dobilo je i prekršajnu prijavu protiv osam banaka, na temelju koje se u proračun može uprihoditi od devet do 25 milijardi kuna, rekao je Aleksić. Naveo je da banke svojim dužnicima duguju 5 milijardi preplaćenih kamata te da u idućih pet godina moraju smanjiti ukupne kamapte za pet milijardi kuna. 


 "Za vrijeme dok državne institucije sporo rade i ne čine ono što im je zadatak, za to vrijeme banke nezakonito posluju. Banke već 13 godina u Hrvatskoj manipuliraju kamatnim stopama. To će i ubuduće raditi ako ih se ne zaustavi. Želimo da naše institucije kvalitetnije rade i budu učinkovitije te da konačno banke budu mirnom reintegracijom uvedene u zakonske okvire pravnog sustava", naglasio je Aleksić.


 Uvijek Frankeri poručili su performansom u sklopu kojeg su nosili majice "19 milijardi kuna. Banke pljačkaju korisnike kredita! Sudovi su potvrdili kriminal, ali nisu kaznili kriminalce! Promijenimo zakone da lopovi odu u zatvore, a banke vrate ukradeno" -  da Hrvatska zaslužuje bolji Ustavni sud od ovoga te da je potrebno u procesu izbora ustavnih sudaca odmaknuti politiku što je više moguće i profesionalizirati taj proces.


 Ustvrdili su kako su suci Ustavnog suda RH 'okaljani brojnim aferama', neki od njih se nalaze pod mjerama praćenja USKOK-a, a upitno je, kažu, da li neki od njih ispunjavaju minimalne zakonske uvjete da bi obnašali tu dužnost. U nekim predmetima taj sud nije donio odluku dulje od 20 godina, a u nekim se ponaša kao da je preuzeo ulogu konkretnog kaznenog suda.


 "Izvršna i zakonodavna vlast su pokazale da nisu dorasle svom zadatku, a isto tako Ustavni sud i DORH. Mi želimo ući u Sabor i i pokušati direktno djelovati na institucije i pravosuđe u pozitivnom smislu, pomoći im da banke dovedemo mirnom reintegracijom u zakonske okvire pravnog sustava Hrvatske. Građani su ti koji će nam morati dati podršku", poručili su Frankeri.


Sinčić: HDZ i SDP su se dogovorili da u Ustavni sud stave ljude koji nemaju pravnih preferenci


Predsjednik Živog zida Ivan Sinčić poručio je da je potrebna politička volja od strane države da prekršajno goni banke.


"Ustavni sud je politički sud, HDZ i SDP su se dogovorili da u Ustavni sud stave ljude koji nemaju pravnih preferenci. Uopće nemamo sudaca, imamo nešto profesora. To su uglavnom političari i isluženi političari koji se stavljaju tamo da tobože održavaju stabilnost sustava. Radi se o degradiranoj instituciji koja će raditi u interesu političkih elita", rekao je Sinčić.


  Sinčić tvrdi i kako zadnjih dana dobivaju informacije da će doći do velike koalicije HDZ-a i SDP-a, stoga je pozvao građane da glasuju za Jedinu opciju jer su, kaže, "jedini jamac demokracije u Hrvatskoj",

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ustavni sud, franak, Uvijek Frankeri, ivan sinčić