Hrvatska

TERENSKO ISTRAŽIVANJE U 4 JEDINICE: HDZ drži Slavoniju, Narodna koalicija Istru i Kvarner, čaka nas isti scenarij kao i prošle godine?

3. izborna jedinica i dalje ostaje “crvena utvrda”

Piše: PolitikaPlus

Veliko terensko istraživanje Nove TV koje je provela agencija Ipsos između 19. kolovoza i 4. rujna u četiri izborne jedinice – 3., 4., 5. i 8. – sugerira da bi se 11. rujna mogao ponoviti scenarij iz studenog prošle godine.

 

3. izborna jedinica i dalje ostaje “crvena utvrda”

 

 To znači kako Narodna koalicija osvaja 8 mandata, HDZ bi dobio 4 zastupnika, a po jednog bi zastupnika imala Bandićeva koalicija, koju u toj izbornoj jedinici predvodi Radimir Čačić. I jedan mandat osvaja Vladimira Palfi predvodeći koalicijsku listu Živi zid. Od navedenog, 13 mandata mogu se smatrati sigurnim (Narodna koalicija 8, HDZ 4, i 1 Radimira Čačića), dok je mandat Živog zida granični i za njega se još bori MOST.

 

HDZ prvi na listi u 4. izbornoj jedinici, ali puno stranaka se bori za Sabor

 

HDZ tako dobiva 6 mandata, a Narodna koalicija 4. Po jedan mandat dobivaju HDSSB, MOST, Živi zid te Bandićeva koalicijska lista. No, ni u ovoj izbornoj jedinici nisu svi mandati jednako sigurni. Čak 3 mandata su granična i to mandati Živog zida, Bandićeve koalicije i jedan mandat HDZ. Za njih se s njima još bore i Narodna koalicija i HDSSB.

 

HDZ 5. izbornu jedinicu nikada nije izgubio pa neće ni 2016.

 

U mandatima, to bi značilo kako HDZ osvaja 8 mandata, Narodna koalicija 5, a MOST 1.

 

Narodna koalicija i dalje prva u 8. izbornoj jedinici

 

Narodna koalicija osvojila bi tako 6 mandata, IDS 3, baš kao i HDZ. Po jedan mandat osvajaju MOST i Živi zid.

 

U četiri izborne jedinice, prema anketi agencije Ipsos i Nove TV, najviše mandata bi osvojila Narodna koalicija, potom HDZ, slijedili bi ih s po tri mandata IDS, Most i Živi zid, dok bi Bandić osvojio dva mandata, a HDSSB jedan.

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanje, stranke