Hrvatska

ISTRAŽIVANJE: Rezultati istraživanja za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu, jedna opcija vodi u sve tri ali...

Budu li rezultati ovakvi kakve sugerira istraživanje, situacija će u Saboru biti još složenija nego nakon prošlih izbora-

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski sabor nakon izbora 11. rujna mogao bi izgledati bitno drukčije nego nakon prošlih izbora ako je suditi prema velikom terenskom istraživanju koje je za Novu TV provela agencija Ipsos na više od 4200 ispitanika – u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinici.

 

NARODNA KOALICIJA OSVAJA 1. IZBORNU JEDINICU, ALI MOGUĆA I IZNENAĐENJA, POPUT STRANKE PAMETNO

 

Narodna bi koalicija osvojila 6 mandata, HDZ 4, a po jedan mandat mogu osvojiti MOST i Bandićeva koalicija. Jedan mandat nije isključen niti stranci PAMETNO te koaliciji Živi zid. Od 14 mandata, 2 mandata nisu sigurna, i to Živog zida i stranke PAMETNO. A za ta 2 mandata se zapravo uz te dvije stranke bore još i Narodna koalicija, HDZ  i MOST, koji bi time povećali broj svojih mandata u odnosu na prvu procjenu.

 

NARODNA KOALICIJA VODI i U 2. IZBORNOJ JEDINICI

 

No, podjednaki broj mandata dijele Narodna koalicija i HDZ, njih 5, Bandićeva koalicija mogla bi dobiti i 2 mandata, a MOST i Živi zid po 1 mandat. U ovoj izbornoj jedinici se za 2 mandata bori 5 stranka. Živi zid nije siguran u svoj jedini mandat, ali i Milan Bandić u 1 mandat koji mu „visi“. To znači da se za 2 mandata bore 3 opcije, jer je u utrci za jedan od ta dva mandata i Narodna koalicija.

 

NARODNA KOALICIJA VODI U 6. IZBORNOJ JEDINICI

 

Narodna koalicija tako ima 6 mandata, HDZ 5, a po 1 mandat osvajaju Bandićeva lista, MOST i Živi zid. U 6. izbornoj jedinici jedan mandat Narodne koalicije nije siguran i ta se stranka bori za njega sa Bandićevom koalicijom i MOST-om, kojima bi to, u slučaju da ga preuzmu Narodnoj koaliciji, bio drugi osvojeni mandat u toj izbornoj jedinici.

 

Narodna koalicija dobiva 55 mandata, HDZ bez dijaspore 53, Most 12, Živi zid 8, Milan Bandić 7, IDS 3, HDSSB 1 i Pametno 1

 

Budu li rezultati izbora ovakvi kakve sugerira istraživanje Nove TV, jasno je da će situacija u Saboru biti još složenija nego nakon prošlih izbora – kaže politički analitičar Nove TV Tihomir Cipek. Rezultati ankete također pokazuju, dodaje Cipek, i da SDP nije uspio prelomiti situaciju u svoju korist i iskoristiti krizu vlasti. Ni ta sinergija sa HSS-om, sudeći prema rezultatima, nije dala učinka. No ja cijelo vrijeme govorim da ćete rijetko gdje u Hrvatskoj uopće naići na uspješnu sinergiju. Dokaz za to je i HDZ koji se odrekao pravaša i to mu se na kraju očito neće pokazati kao gubitak.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stranke, izbori