Hrvatska

SMRT JURE RADIĆA: Predsjednica Grabar-Kitarović uputila sućut obitelji Jure Radića

S tugom sam primila vijest o smrti poštovanog gospodina prof. dr. sc. Jure Radića.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je sućut obitelji Jure Radića u kojem je podsjetila kako mu brojna obitelj, koju je volio iznad svega, nije bila zapreka, nego poticaj za rad i zauzetost pa je s jednakim je žarom radio kao sveučilišni profesor, znanstvenik, voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske te ministar i potpredsjednik Vlade, a u najtežim godinama rata i kao predstojnik Ureda Predsjednika.


"S tugom sam primila vijest o smrti poštovanog gospodina prof. dr. sc. Jure Radića. U ovim trenucima tuge, koju s vama dijele svi koji su ga voljeli i poznavali, želim u ime Republike Hrvatske izraziti zahvalnost za sve što je učinio tijekom svog plodnog života", stoji u brzojavu sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.


Naglasila da da mu brojna obitelj, koju je ponosno volio iznad svega, nije bila zapreka, nego poticaj za rad i zauzetost na mnogim područjima znanstvenog, društvenog i državnog života. "Silne stvaralačke energije, jednakim je žarom radio kao sveučilišni profesor, znanstvenik, voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske te ministar i potpredsjednik Vlade, a u najtežim godinama  rata bio je kao predstojnik Ureda Predsjednika prvi čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana, s kojim je dijelio vizije bolje budućnosti naše domovine", istaknula je predsjednica.


Podsjetila je i da je Jure Radić imao iznimno veliku ulogu pri sklapanju ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, u mirnoj reintegraciji Hrvatskoga Podunavlja, kao i da svaka obnovljena kuća u Hrvatskoj "nosi njegov potpis". "Bio je kršćanin, čovjek vjere, pun vedrine i optimizma. Hrvatski narod pamtit će ga kao velikoga graditelja mostova, ljudskosti i dobra. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio. Molim vas, primite izraze moje iskrene sućuti“, stoji u sućuti Predsjednice Republike obitelji Jure Radića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, smrt, jure radić