Svijet

BREXIT U POGONU: Francusko-njemački duo vodit će pregovore o Brexitu u ime EK

Glavni pregovarač Europskog parlamenta za Brexit Guy Verhofstadt rekao da su pregovori prilika za napredak a ne osvetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska komisija imenovala je u srijedu visoku njemačku pregovaračicu za trgovinu da se pridruži bivšem francuskom povjereniku za financije na čelu tima koji će voditi pregovore o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Time će Pariz i Berlin biti na čelu pregovora u kojima će glavna pitanja biti trgovina i budućnost londonskog Cityja.

Komisija je objavila da će se Sabine Weyand, zamjenica direktora Opće uprave za trgovinu EK, pridružiti Michelu Barnieru, koji je za šefa pregovarača imenovan u srpnju.

Weyand, koja je radila u kabinetu bivšeg francuskog povjerenika za trgovinu Pascala Lamyja od 1999. do 2004., bavila se trgovinskim pitanjima srodnim britanskim interesima, uključujući pregovore o TTIP-u sa SAD-om. Studirala je na Cambridgeu.

Ta radna skupina "koordinirat će Komisijin rad u svim strateškim, operativnim, pravnim i financijskim pitanjima koja se odnose na te pregovore", kaže Komisija.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u srijedu London da neće dobiti pristup zajedničkom europskom tržištu ako ne bude dopustio državljanima drugih članica EU-a da rade u Britaniji, dok je glavni pregovarač Europskog parlamenta za Brexit Guy Verhofstadt rekao da su pregovori prilika za napredak a ne osvetu.

Barnier, koji je pripremio odgovor Bruxellesa na globalnu financijsku krizu, rekao je prošli tjedan da želi dobar dogovor s Britanijom.

Odbacio je zabrinutosti Londona zbog napetih odnosa koji su među njima vladali dok je bio u EK zbog strožih pravila na koja je City bio osjetljiv.

Godine 2010., britanski The Telegraph objavio je članak u kojem se pitao je li Barnier "najopasniji čovjek u Europi".

Financijske usluge čine oko 10 posto britanske ekonomije, više nego u drugim velikim državama, a neki britanski dužnosnici žele nove odnose s EU-om koji bi se temeljili na dalekosežnom sporazumu o slobodnoj trgovini uključujući usluge.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU, BREXIT