Regija

RATNE TRAUME: Karadžiću žao što nije osvojio više teritorija u BiH

Karadžić i dalje poriče umiješanost u genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i osporava broj od 8000 žrtava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Osuđeni ratni zločinac i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić njemačkim je medijima izjavio da mu je žao što je svoju vojsku spriječio u osvajanju još više teritorija u BiH.

"Shvatio sam da je bilo pogrešno što sam svoju vojsku spriječio u pobjedi nad našim protivnicima. Uvijek iznova sam ju sputavao jer sam vjerovao inozemstvu i ostaloj propagandi. Tako sam ju spriječio da na bojnom polju postigne još više“, rekao je Karadžić u pisanom intervjuu za tjednik Die Zeit od četvrtka.
 
To je prvi intervjuu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) nakon što ga je Haški sud u ožujku osudio na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH.
 
Karadžić i dalje poriče umiješanost u genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i osporava broj od 8000 žrtava, tvrdeći da su mnogi poginuli prije ulaska vojske RS-a u Srebrenicu.
 
U razgovoru za Die Welt opisao je svakodnevicu u zatvoru i odnos prema drugim zatvorenicima."Ja sam društveno biće i okružujem se rado s ostalim zatvorenicima, sa Srbima i bosanskim Hrvatima. Sve sami pošteni, visokoobrazovani i zanimljivi ljudi“, rekao je Karadžić dodajući da s tim ljudima "koje zna od prije, u međuvremenu njeguje prijateljstvo“.
 
Dao je svoje objašnjenje zašto se tako dobro slaže s bosanskim Hrvatima. "Srbi i Hrvati su slijedili sličan cilj: oni su htjeli Bosnu pretvoriti u uniju tri grupe i zato smo se dobro razumjeli“, kaže Karadžić.
 
Kaže da slobodno vrijeme u zatvoru provodi pisanjem i pripremom žalbe na presudu te svirajući frulu i igrajući tenis i nogomet.
 
Karadžićev odvjetnik Sladojević je listu ispričao kako je neposredno uoči suđenja Karadžić s tadašnjim pritvorenikom Antom Gotovinom igrao tenis. Tom je prilikom Karadžić pao i razbio nos, što je kasnije prekriveno šminkom kako ne bi ispalo da se Karadžić u zatvoru potukao.
 
Bivši vođa bosanskih Srba je dodao kako se u zatvoru "puno smije“. "Humor često stoji na kraju rasprava i ovako i onako je najbolja metoda da zaboravite brige i agresije. I zato se uvijek smijemo”, poručio je iz zatvora Radovan Karadžić.
 
Sladojević kaže da je njegov klijent do posljednjeg trenutka vjerovao u oslobađajuću presudu te je već spakirao svoje stvari.
 
Također je rekao da je Karadžić nakon izlaska iz zatvora htio ući u "posao s kanabisom“. "Od indijske konoplje se da svašta načiniti“, rekao je Karadžić, prenosi njegov odvjetnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gotovina, icty