Svijet

DIPLOMATSKA AKCIJA: Šefovi francuske i njemačke diplomacije na istoku Ukrajine

Francuski ministar Jean-Marc Ayrault i njemački Frank-Walter Steinmeier doputovali su u Kramatorsk.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske doputovali su u četvrtak na istok Ukrajine, prvi put od početka sukoba u kojem je od njegova izbijanja u travnju 2014. poginulo više od 9500 osoba.

Francuski ministar Jean-Marc Ayrault i njemački Frank-Walter Steinmeier doputovali su u Kramatorsk, grad pod nadzorom ukrajinskih snaga, vrlo blizu linije bojišnice na separatističkom istoku.

Pred zgradom promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) dočekalo ih je četrdesetak prosvjednika protiv ideje da se Donjecku i Lugansku da autonomni status.

"Ne ponavljajte Muenchen 1938.", povijesni simbol diplomatske kapitulacije europskih demokracija spram nacističke Njemačke, "Ne posebnom statusu za Donjecki bazen", "Mi smo Ukrajina", pisalo je na transparentima prosvjednika.

Ministri su se potom susreli s dužnosnicima OESS-a u regiji koji su im predstavili svakodnevnicu njihove promatračke misije kršenja prekida vatre u zoni. Pokazali su im i uzorke mina, granata i drugih eksplozivnih naprava pronađenih u zoni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, ukrajinski rat, ukrajina, francuska, eu