Hrvatska

UČITELJI SE BUNE: SHU mirnim prosvjedom zatražio poštovanje kolektivnih ugovora

Ako želimo funkcionalne institucije - moramo rješavati diskriminaciju, korupciju, nepotizam i netoleranciju u jednom od najvažnijih sektora javne uprave.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mirnim prosvjedom pod nazivom "5 do 12", održanim u petak pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta u organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), upozoreno je na nepoštovanje kolektivnih ugovora, nepravilnosti u sustavu i nanošenje štete državnom proračunu.

Od mjerodavnog ministarstva tražimo da se pošalje dopis svim ravnateljima da je obvezatno poštovanje kolektivnog ugovora, istaknula je predsjednica SHU-a Sanja Šprem. Dodala je kako je zbrinjavanje tehnoloških viškova transparentno uređeno trima aktima i utemeljeno u granskome kolektivnom ugovoru te da potpisano treba poštovati. U ime Sindikata pozvala je prosvjetnu inspekciju da u skladu sa zakonskimn ovlastima kazni one koji ne poštuju zakon i koji ga krše.

Također je zatražila izmjenu i dopunu zakona o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju kako bi se regulirale sankcije i prekršajne odredbe za sve ravnatelje koji krše kolektivne ugovore ili bilo koji druge pravne akte. "Naši su zahtjevi vrlo jasni i upućeni su sadašnoj i budućoj Vladi i resornim ministarstvima", poručila je Šprem i dodala da će kao najveći sindikat i potpisnik kolektivnog ugovora inzistirati na njegovoj provedbi.

Ravnatelji ne mogu zapošljavati na temelju politike - nisu svi krivi jer neki imaju određene naredbe, no koriste se pozicijom radi zapošljavanja rodbine (nepotizam) ili zapošljavaju iz samo njima znanih razloga. Ne možemo optužiti sve ravnatelje da tako postupaju jer ima i onih koji su ravnopravni socijalni partneri koji poštuju kolektivne ugovore. Kritika se odnosi na one koji krše zakonske propise i potpisani kolektivni ugovor, rekla je Šprem.

Na pitanje koliko se učitelja susreće s takvim problemom, Šprem je odgovorila kako su u vezi sa zbrinjavanjem tehnoloških viškova imali pojedine slučajeve, ali, dodala je, kad su ravnatelji uvidjeli da nitko nije sankcioniran i da su inspekcije izašle na teren, a posljedica nema, ove je godine to, nažalost, postao velik problem. Od 467 iskazanih viškova u dijelu ili u punom radnom vremenu, njih 10 posto je trenutačno odbijeno, dakle njih 46 je ostalo nezbrinuto jer su ravnatelji zaposlili nekog drugog. To je golem propust i mi moramo upozoriti na to da je 46 obitelji žrtva nefunkcionalnosti sustava. Krajnje je vrijeme, "5 do 12" da se takve stvari hitno reguliraju jer se postupak zbrinjavanja vodi kroz cijelu godinu i moramo tome stati na kraj.

I dalje ćemo, nastavila je Šprem, kao sindikat upozoravati na diskriminaciju i raditi na zaštiti radnih prava i položaju učitelja te upozoravati na problem dok se on ne riješi. Nadam se da će se novi ministar odmah uhvatiti u koštac s tim problemom jer je to krucijalno kako bi se sačuvao proračun ministarstva. Upozorila je da prosječno nezbrinjavanje samo jedne učiteljice s 19 godina staža iznosi 120.000 kuna bruto, što treba pomnožiti s trenutačno 46 nezbrinutih i dolazi se do velikog iznosa. I to sve zato što je nekome do vlastitih ambicija ili je poslušnik politike, istaknula je Šprem, napominjući da je trenutačno najteže u Međimurskoj županiji.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Momir Karin razgovarao je s predsjednicom Sindikata Sanjom Špremom te je rekao kako podupire sindikalne zahtjeve i da je spreman pomoći. Dodao je da su dobili informacije o konkretnim primjerima kršenja zakona jer se nisu zbrinjavali tehnološki viškovi i da će provjeriti svaki pojedinačni slučaj te reagirati kako bi ravnatelji koji nisu poštovali zakon snosili sankcije.

Karin je potvrdio, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako će u prosincu ići izmjene i dopune Zakona o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, a za sljedeću godinu već je najavljeno donošenje dvaju novih zakona, odvojeno za osnovno i srednje školstvo kojim će se ono znatno bolje urediti.

Na pitanje kakve se sankcije mogu očekivati, Karin je odgovorio kako ravnatelji znaju da je kršenje zakona vezano uz zasnivanje radnog odnosa jedan od najtežih prekršaja. Rekao je kako ne želi nagađati hoće li biti smijenjeni ravnatelji za koje se utvrdi da su kršili zakone jer je to drastična mjera, ali oštećenima će se sigurno omogućiti da se ispravi nepravda.

Na novinarsku tvrdnju kako su ravnatelji smjenjivani zbog tzv. krivih upisa za vrijeme bivšeg ministra, Karin je rekao da je zbog toga "bio strah u sustavu" i da se ravnatelji nisu usudili donositi odluke. Ne želimo takav sustav, nego rješavati svaki konkretan slučaj, istaknuo je te dodao kako je cilj kvalitetnije obrazovanje i da nastavnici budu zadovoljni.

Glavna tajnica SHU-a Ana Tuškan poručila je da - ako želimo funkcionalne institucije - moramo rješavati diskriminaciju, korupciju, nepotizam i netoleranciju u jednom od najvažnijih sektora javne uprave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mzos, učitelji, hsu, prosvjeta