Kultura

NESTANAK INDUSTRIJE: Dani industrijske baštine u Sisku: Od dvadesetak dimnjaka ostala četiri

Nekad jedno od vodećih industrijskih središta u zemlji - Sisak danas prednjači po industrijskoj baštini.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Otvorenjem izložbe "Tvornički dimnjaci - industrijske vertikale grada" u Sisku su u petak počeli Dani industrijske baštine, a priredbe će se održavati do kraja rujna.

Nekad jedno od vodećih industrijskih središta u zemlji - Sisak danas prednjači po industrijskoj baštini. To potvrđuju stari zidani dimnjaci, kojih je nekad bilo dvadesetak, a nakon što su propali industrijski pogoni, većinom tijekom privatizacije, ostala su još četiri.

Kako su napomenule autorice izložbe Ida Pavlaković i Ivana Miletić-Čakširan, uvrštavanjem preostalih dimnjaka u dio ostavštine očuvane kulturne baštine Hrvatske te osmišljavanjem projekata s atraktivnim sadržajem, uvelike bi se pridonijelo stvaranju novih urbanističkih vrijednosti grada. Tako bi se dimnjak bivše tvornice Segestice mogao iskoristiti za vidikovac obližnjeg arheološkog Parka sv. Kvirina.

U subotu, 17. rujna za građane će pod stručnim vodstvom biti organiziran obilazak ostataka dviju sisačkih pivovara, koje su prestale s proizvodnjom 1933. godine. Prigodno će se od 17 sati na sisačkoj šetnici uz rijeku Kupu održati Drugi sisački festival piva na kojem će svoje proizvode predstaviti 14 hrvatskih pivovara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NESTANAK INDUSTRIJE, INDUSTRIJA, IZLOŽBA, SISAK, INDUSTRIJSKA BAŠTINA