Hrvatska

TRADICIONALNA HUMANITARNA AKCIJA: Održana humanitarna prodaja majica za 17. Terry Fox Run

Poznate osobe prodavale su majice s vizualima akcije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Humanitarnu trku Terry Fox Run, koja će se održati iduće nedjelje 25. rujna u 16 sati na zagrebačkom jezeru Jarun, u subotu su najavile brojne osobe iz javnog života humanitarnom prodajom majica ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici.

Poznate osobe prodavale su majice s vizualima akcije, a akciju su svojim dolaskom podržali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, posebni savjetnik predsjednice Republike za zdravstvo i sport Tomislav Madžar, glumice Jelena Perčin i Ana Begić te spisateljica Sanja Pilić.

Ova je trka jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, u 16 godina održavanja okupila je više od 80.000 sudionika, a dosad je u okviru akcije, prikupljeno preko pet milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti, napominju organizatori u priopćenju. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.

"Prije 36 godina, Terryjeva nevjerojatna hrabrost i odlučnost poveli su ga na put duži od pet tisuća kilometara diljem Kanade, i u srca milijuna ljudi. Velikodušnost hrvatskih građana u podizanju svijesti i sredstava za borbu protiv raka tijekom proteklih godina uistinu je zadivljujuća i služi na čast Terryjevom nasljeđu", rekao je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk.

Organizatori podsjećaju da u središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla, ali i kupnjom majice Terry Fox Run. Program na Jarunu započinje u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak trke zakazan je za 16 sati.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dobrotvorna akcija, zagreb, terry fox run, terry fox