Burze

SVJETSKE BURZE: Dolar ojačao prema euru, oslabio prema jenu

Uspon dolara potaknuli su u petak podaci o rastu potrošačkih cijena u SAD-u.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dolar ojačao prema euru, ali oslabio prema jenu, što je posljedica neizvjesnosti u vezi kamata u SAD-u.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 1,1155 dolara.

 

I dok je prema europskoj valuti ojačao, dolar je u odnosu na japansku oslabio, pa je njegova cijena skliznula za 0,4 posto, na 102,30 jena.

 

Premda je u odnosu na jen dolar oslabio drugi tjedan zaredom, njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna oko 0,8 posto, na 96,06 bodova, najvišu razinu u dva tjedna.

 

Uspon dolara potaknuli su u petak podaci o rastu potrošačkih cijena u SAD-u u kolovozu za 0,2 posto, pa je inflacija u posljednjih 12 mjeseci dosegnula 1,1 posto, više nego što su analitičari očekivali.

 

To, doduše, nije osobito povećalo izglede da će američka središnja banka već u rujnu povećati ključne kamatne stope, no izgledi da će to učiniti u prosincu sve su veći.

 

Tržišni sudionici procjenjuju da su šanse da američki Fed podigne kamate na sjednici od 20. do 21. rujna svega 15 posto, no izgledi da to učini u prosincu porasli su na gotovo 52 posto.

 

Osim Feda, idućega tjedna zasjedat će i čelnici japanske središnje banke (BOJ).

 

BOJ bi, kao je najavljeno, trebao provesti analizu svoje aktualne monetarne politike koja negativne kamatne stope kombinira s izdašnim programom kupovina imovine.

 

"Odluka Feda očekuje se za par dana. Sumnjamo da će do tada tečaj dolara bilježiti veće promjene. Što se BOJ-a tiče, s obzirom na niz razočarenja koje su izazvali od početka godine, postoji rizik od daljnjeg laganog jačanja jena u odnosu na ostale najznačajnije svjetske valute", kazao je Alexandre Dolci, valutni analitičar u španjolskoj banci BBVA.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, fed