Hrvatska

TJEDNI PREGLED: Crobexi porasli šesti tjedan zaredom, dosegnuvši najviše razine u gotovo dvije godine

Najlikvidnija, s 18,7 milijuna kuna, bila je prošloga tjedna dionica HT-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crobex indeksi Zagrebačke burze snažno su porasli prošloga tjedna, već šestog zaredom, dosegnuvši nove najviše razine u gotovo dvije godine, uz izdašan promet, što pokazuje da se dio kapitala inozemnih ulagača u potrazi za višim prinosima prelijeva i na hrvatsko tržište dionica.

 

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 1,34 posto, na 1.875 bodova, a Crobex10 za 1,63 posto, na 1.096 bodova. Oba indeksa u plusu su otprilike 11 posto od početka godine, pri čemu je Crobex dosegnuo najvišu razinu od 10. listopada 2014., a Crobex10 od 3. listopada 2014. godine.

 

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna gotovo 105 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna više nego tjedan dana prije.

 

Uz to, 3,9 milijuna kuna ostvareno je u blok transakciji povlaštenim izdanjem Adrisa, po cijeni od 416,83 kune.

 

"Crobexi su ostvarili dobitke šesti tjedan zaredom, uz i nadalje izdašne volumene trgovanja. Do sada je u rujnu prosječni dnevni promet dosezao 14,5 milijuna kuna, što je najviše od početak godine i čak 73 posto više nego u rujnu 2015., odnosno 5 posto više nego u rujnu 2014.", ističe Tajana Štriga, analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

 

Kako dodaje, unatoč uvođenju poreza na kapitalnu dobit od početak godine, vidljivo je da su investitori voljni ulagati čim se objave nove poslovne vijesti. Ističe snažan rast turističkih dionica – Crobexturist je od početka godine u plusu 18,6 posto, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni.

 

Prihod od turizma, procjenjuje Štriga, ove će godine biti za otprilike 400 do 500 milijuna eura viši nego lani, tako da bi već drugu godinu taredom mogao porasti po dvoznamenkastim stopama.

 

Smatra da će taj sektor nastaviti rasti i to zbog i dalje prisutnih geopolitičkih neizvjesnosti, kao i investicija koje su povećale kapacitet i kvalitetu smještaja. "Općenito, domaćem tržištu pomaže potraga inozemnih investitora za višim prinosima, zbog čega se dio kapitala prelijeva i na hrvatsko dioničko tržište", kaže Štriga.

 

Dodaje da u idućem razdoblju očekuje nastavak pozitivne izvedbe Crobexa.

 

"Ne isključujem privremene dobitonosne prodaje, jer Crobex je u plusu od početka godine za otprilike 11 posto. No, općenito, njegova solidna izvedba će se nastaviti, zbog gospodarskog rasta, očekivanja o nastavku rasta u idućem razdoblju, što potiče investicije, a to sve pogoduje rastu tržišta", ističe Štriga. Rizik po takav pozitivni scenarij vidi tek u mogućem usporavanju rasta glavnih trgovinskih partnera Hrvatske, koji bi mogao utjecati na smanjivanje prihoda izvoznika.

 

Najlikvidnija, s 18,7 milijuna kuna, bila je prošloga tjedna dionica HT-a, koja je poskupila 4 posto, na 162,5 kuna – najvišu razinu od početka svibnja prošle godine. Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od gotovo 9 milijuna kuna i skokom cijene za 5,28 posto, na 30,32 kune – novu rekordnu razinu. Znatan promet, iznad 5 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Zagrebačke banke, čija je cijena skočila 9,18 posto, na 45,31 kunu – najvišu razinu od početka travnja 2012. godine.

 

Najveći skok cijene među najlikvidnijim izdanjima ostvarile su dionice Optima telekoma, za 21,8 posto, potom Zvijezde, za 10,65 posto, Belja, za 7,35 posto, Čakovečkih mlinova, za 7 posto, te HPB-a, za 6,14 posto.

 

"Korporativnih vijesti bilo je nešto manje nego u tjednu ranije. Objavljeno je da je Sunčani Hvar sazvao glavnu skupštinu za 25. listopada na kojoj će predložiti odluku o povlačenju dionica s uređenog tržišta, dok je nadzorni odbor ACI-ja potvrdio investicije od 138 milijuna kuna", navodi Štriga. Dionica Sunčanog Hvara zabilježila je pad cijene za 4,52 posto, na 23,85 kuna, pa je među likvidnijim izdanjima bila najveća gubitnica, dok je dionica ACI-ja poskupila 0,17 posto, na 5.950 kuna.

 

Od ponedjeljka iz sastava Crobexa izlaze dionice Maistre i Ine, a ulaze dionice Hotela Imperial, Luke Ploče, Sunčanog Hvara i Uljanik plovidbe.

 

Iz sastava Crobex10, pak, izlazi dionica Ine, a ulazi Hotela Imperial.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, crobexi