Hrvatska

PREDSJEDNIK HSS-a ZA POLITIKAPLUS : Krešo Beljak: O gospodinu Hasanbegoviću ne mogu reći ništa niti loše, niti pozitivno.

Duboko sam uvjeren da ćemo ostati jedinstveni. Naša budućnost je u našim rukama. Dobili smo novu priliku za novi početak.

Piše: Mislav Miholek

Razgovarali smo s Krešom Beljakom, predsjednikom Hrvatske seljačke stranke. Teme su bile aktualne, od formiranje vlasti, preko Zlatka Hasanbegovića, Marijane Petir, ali dotaknuli smo se i povijesti HSS-a, pa je bilo riječi o Stjepanu Radiću, Božidaru Magovcu i Mihovilu Pavleku Miškini. Razgovor je završen pitanjem o budućnosti stranke.

Da se HDZ i MOST ne dogovore i da MOST ispadne iz kombinacija za vlast, bi li se HSS pridružio HDZ-u u formiranju vlasti?
Krešo Beljak: Nema to veze s MOST-om. Mislim da bi bilo kakve druge kombinacije koje bi podrazumijevale išta drugo osim koalicije HDZ-a, MOST-a i manjina, bile varanja birača. Birači su to izabrali, to je jednostavno tako u ovome trenutku. Sve ostalo bi bilo foteljašenje i politička trgovina.

Što mislite o Zlatku Hasanbegoviću?

Krešo Beljak: Neke stvari oko Drugog svjetskog rata su apsolutno važne. Ne mogu ništa reći  u ovome trenutku niti loše, niti pozitivno. Gospodin Hasanbegović ima određene stavove koji su možda tako projicirani u javnosti da su neprihvatljivi što se tiče podjela u Drugom svjetskom ratu. Čudno da to dolazi od jednoga povjesničara, ali to je njegovo pravo. Ali, dobio je glasove i ja mu na tome čestitam. Ima svoju publiku.

HSS nije konzervativna stranka, ali čini se da ima konzervativno biračko tijelo?
Krešo Beljak: HSS-ovo se biračko tijelo se ne samo da se desetkovalo, nego smanjilo za deset puta u zadnjih 15 godina. To dovoljno govori kojim smo smjerom išli i na kakav se smjer trebamo vratiti. Ne možemo biti konzervativna stranka. Stjepan Radić nije bio konzervativac. HSS-u nije namijenjeno konzervativno mjesto. Radić je bio progresivan političar, napredan političar. On se zalagao za neke stvari koje su tek nakon 20, 30, 40 godina nakon njegove smrti došle na dnevni red, od prava glasa žena do prosvjetne politike. Danas se razgovaramo o kurikularnoj reformi, ljudi koji su je radili, pozivaju se na Radića. Radić je bio progresivan političar, ne radi se o nazadnjaku ili o konzervativcu.

Zbog čega je dio članstva HSS-a nezadovoljan iako ima pet saborskih zastupnika?
Krešo Beljak: To je mali dio članstva. To su oni koji su ostali doma, to su oni koji su radili opstrukcije za vrijeme izbora i molili Boga da HSS napravi čim lošiji rezultat. Svaki pravi HSS-ovac, a takvih je 99% u stranci, mora biti sretan što smo se vratili na političku scenu. Koji to član stranke je nesretan ako stranka koja imala zadnjih pet godina jedan mandat, sad odjednom ih ima pet. Pokažite mi takvoga. To vam dođe kao da navijate za Hajduk i budete tužni zbog pobjede Hajduka. To je suludo, to je suluda priča.

Kakva je budućnost Marijane Petir u HSS-u?
Krešo Beljak: Njezina budućnost ovisi isključivo o njoj. U ovome trenutku to je izvan moje nadležnosti. Ja o tome sigurno neću odlučivati, nego nadležna stranačka tijela. Sve ovisi o njoj, žao mi je što izlazi u javnost i stvara si dodatne probleme. Sve će to morati objasniti nadležnim stranačkim tijelima. Sa mnom to nema više nikakve veze.

Može li se usporediti Vas i Božidara Magovca?
Krešo Beljak: Svoj postdiplomski studij sam završio na temu povijesti HSS-a. O tome mogu dosta govoriti. Božidar Magovac nikada nije bio predsjednik HSS-a. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bio je nižerangirani političar u stranci, mlad čovjek koji se posvađao s Vladkom Mačekom. Kada je otišao u partizane, pokušao je objediniti HSS-ovu političku liniju i biti HSS-ov komesar u NOB-u u Hrvatskoj, pa mu to komunisti nisu dali. Ja nemam veze s Magovcem i ne postoje nikakve paralele. Bez obzira na sve, situacija je danas puno drugačija. Kada je Magovac djelovalo, Maček je bio predsjednik stranke, Magovac nije predstavljao službeno nijednu struju, frakciju ili nikoga u HSS-u. Iako je Magovac bio lijeva struja, pravi predstavnici lijevoga HSS-a bili su brzo smaknuti, kao Mihovil Pavlek Miškina. Pjesnik, zastupnik u Beogradskoj skupštini, jako poznat za razliku od Magovca, ustaše su se brutalno obračunale s njim, Miškina je ubijen u Jasenovcu. Sramota da je Miškina izgubio ulicu u Zagrebu dolaskom demokratske vlasti. Takvo je bilo ponašanje prema HSS-u. Što je imao Pavlek Miškina s komunistima? Apsolutno ništa. Njega su ubile ustaše jer je bio HSS-ovac.


Kakav će biti rasplet situacije u HSS-u?
Krešo Beljak: Duboko sam uvjeren da ćemo ostati jedinstveni. Što se tiče saborskih zastupnika, tu neće biti nikakvih odstupanja. Naša budućnost je u našim rukama. Dobili smo novu priliku za novi početak, kao nijedna stranka do sada. Koja god je stranka prije pala, nije se više digla. HDZ i SDP su jedini tu, a sve ostalo što je palo, više se nije dizalo. Mi smo se digli u broju mandata i u broju glasova, ako se to gleda. Imamo svoje mjesto na hrvatskoj političkoj sceni. Sve najviše ovisi o nama samima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZLATKO HASANBEGOVIĆ, HDZ, MOST, STJEPAN RADIĆ, HSS, KREŠO BELJAK