Svijet

CDU U KRIZI: Merkel priznala pogreške u izbjegličkoj politici, preuzela odgovornost za izborne neuspjehe

Predsjedništvo CDU-a raspravljalo je o smjernicama demokršćanske politike nakon neuspjeha na pokrajinskim izborima u nekoliko saveznih pokrajina.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel preuzela je u ponedjeljak odgovornost za neuspjeh svoje stranke na izborima za lokalne parlamente u saveznim pokrajinama Berlin i Mecklenburg – Zapadno Primorje te priznala greške u politici prema izbjeglicama.
 

„Da mogu, vratila bih vrijeme mnoge, mnoge godine unatrag kako bi se s vladom i ostalim odgovornima bolje pripremila na situaciju koja nas je u kasno ljeto 2015. zatekla više-manje nespremnima“, rekla je Angela Merkel nakon sjednice predsjedništva CDU-a u ponedjeljak aludirajući na izbijanje izbjegličke krize prije godinu dana i dolazak preko milijun izbjeglica u Njemačku.
 
Naglasila je da će pokušati biti uvjerljivija kako bi onima koji su razočarani pokazala svoja temeljna načela u politici prema izbjeglicama.
 
„Rješenje izbjegličke krize neće ići brzo, između ostalog i zbog toga što, moram to priznati, prošle godine nismo uradili sve kako treba“, rekla je Merkel.
 
Njemačka kancelarka je objasnila kako se „predugo pouzdala u Dublinski postupak“.
 
„Mislila sam da smo se mi Nijemci jednostavno riješili izbjegličkog problema kroz Dublinski postupak. No to je bilo pogrešno“, rekla je.

Predsjednica CDU-a je naglasila da rečenicu „Mi to možemo“, koja je postala sinonimom za njezinu izbjegličku politiku, više neće tako često upotrebljavati te je objasnila da je ta rečenica krivo shvaćena i „pretjerano često“ upotrebljavana.

Predsjedništvo CDU-a raspravljalo je o smjernicama demokršćanske politike nakon neuspjeha na pokrajinskim izborima u nekoliko saveznih pokrajina.

Jačanje desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) kancelarkini kritičari usko povezuju s njezinom izbjegličkom politikom.

Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), s kojom CDU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, zaprijetila je uskraćivanjem podrške ako Merkel ne promijeni smjernice svoje izbjegličke politike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NJEMAČKA, ANGELA MERKEL, CSU, CDU, AFD, IMIGRANTI