Kultura

'TKO ČITA NE SKITA': Hrvati vole čitati: 42% ispitanika godišnje pročita više od 10 knjiga

Mjesečno pročitam u prosjeku tri knjige i smatram da je čitanje vrlo važno za razvoj vokabulara pa i za obrazovanje te stjecanje dijela opće kulture - ispitanik.

Piše: PolitikaPlus

PortalEduCentar je na više od 670 ispitanika istražio navike čitanja hrvatskih građana u razdoblju od godine dana. Najviše ispitanika pročitalo je više od 10 knjiga.

 

Čak 42% ispitanika je u proteklih godinu dana pročitalo više od 10 knjiga. Među omiljenim žanrovima ističu političku literaturu, psihologiju, sociolociju.

 

„Cilj mi je jedna knjiga mjesečno, a zna biti i po dvije“, ističe jedan ispitanik, dok drugi navodi da ih zna biti i puno više. Za dio ispitanika 'rijetko prođe tjedan da ne pročitaju barem jednu knjigu', dok su neki vještinu čitanja doveli do vrhunca pa tako tjedno pročitaju i tri knjige.

 

„Mjesečno pročitam u prosjeku tri knjige i smatram da je čitanje vrlo važno za razvoj vokabulara pa i za obrazovanje te stjecanje dijela opće kulture. Osobe koje ne čitaju stvarno ne znaju što propuštaju“, zaključuje ispitanik.

 

Dio ispitanika, njih 19%, ističe kako godišnje pročita do deset knjiga, u prosjeku jednu u dva mjeseca, dok ih 12% pročita do pet knjiga te im služe za razbribrigu iako bi  'voljeli imati više vremena za čitanje.'

 

Mali dio ispitanika, 14%, pročitao je do tri knjige te navode da je to 'stvarno poražavajuće, ali tako stvari stoje', a jedan ispitanik komentira: „Budimo realni, pročitane su 2 knjige i to tijekom ljeta na plaži.“ 13% ispitanika nije pročitalo nijednu knjigu

 

Jedan dio ispitanika naveo je kako u proteklih godinu dana nisu pročitali nijednu knjigu i da općenito nisu pobornici čitanja. Smatraju da je to 'gubitak vremena' i da 'jednako korisne informacije mogu pronaći na internetu.' Zaključuju kako se vokabular može steći i na druge načine, pritom ističući komunikaciju s drugim ljudima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knjige, čitanje