MISLAV MIHOLEK

KOLUMNA MISLAVA MIHOLEKA: Hrvatska politička partija šaha se ozbiljno zakuhava

Pilot Beljak se zabija u neprijateljske redove, bilo one koje predvodi Marijana Petir, bilo one koji stoje kod Bože Petrova, zabija se, poentira i vraća se doma poprilično živ i zdrav.

Piše: Mislav Miholek

Pred pola godine se činilo se da je sve jasno u Hrvatskoj. MOST je blokirao zbunjeni HDZ u vlasti na čijem se čelu nalazio Tomislav Karamarko, a SDP i njegovi trabanti spremali su se preuzeti vlast čim se bude tadašnja vlast raspala. Zoran Milanović je sigurno slagao svoju koaliciju u koju je uveo HSS Kreše Beljaka.

Poslije izbora sve se promijenilo. Tomislav Karamarko uživa sa svojom obitelji i daleko je od politike. Zoran Milanović je poražen od Andreja Plenkovića, što ga pretjerano i ne brine, jer po svemu sudeći čeka ga dobro plaćeni posao u nekoj europskoj instituciji ili kod kojega svoga prijatelja tajkuna u Hrvatskoj. U SDP-u se spremaju za izbor novoga vođe, MOST je preživio izbore, što se na prvih mah činilo pravim malim političkim čudom. Ali onda je u igru ušao Krešo Beljak. I svima, doslovce svima pomrsio račune.

HSS je posebna biljka. Stjepan Radić je definirao svoju politiku na specifičan način. "Vi znate da sam ja stari zrakoplovac ... Imam ja svoga zrakoplova, a treba imati baš takav model kao što je moj ... koji može napraviti svaki zaokret, a da se ipak ne razbije." Izgleda da je Beljak položio pilotski ispit na Letalačkoj školi "Stipica Radić", jer rijetko tko je napravio toliko lupinga, a da se pritom nije razbio. Krešo Beljak se zabija u neprijateljske redove, bilo one koje predvodi Marijana Petir, bilo one koji stoje kod Bože Petrova, zabija se, poentira i vraća se doma poprilično živ i zdrav.

Stjepan Radić je definirao svoju politiku na specifičan način. "Vi znate da sam ja stari zrakoplovac ... Imam ja svoga zrakoplova, a treba imati baš takav model kao što je moj ... koji može napraviti svaki zaokret, a da se ipak ne razbije."


Očito da je druženje sa Zoranom Milanovićem ostavilo traga na predsjedniku HSS-a, jer su apsolutna sva svjetla pozornice usmjerena u jednom smjeru, a to je HSS. Nitko više ne piše o MOST-u, HSS iskače iz svih naslovnica, bilo tiskanih medija, bilo internetskih. Davor Gjenero je sjajno predodredio u razgovoru za naš site da HSS i HNS nisu ničim vezani. Da nema svađe između Beljaka i Petir, koja pomalo vuče na svađu bivših ljubavnika, a nema gore od toga kada pukne politička ljubav, HSS bi bio apsolutni pobjednik ovih predizbornih komešanja.

HNS iz prikrajka gleda što se zbiva i na fini način također poručuju da im komad kolača u novoj vlasti ne bi bio mrzak. Zapravo, ni HDZ-u ne bi bilo toliko mrsko da pred Europom imaju smokvin list u obliku HNS-a, jer onda bi se bez problema riješili SDSS-a. Jedini problem je Vesna Pusić na koju je HDZ-ovo glasačko tijelo i HDZ-ovo članstvo više nego alergično. Ali ako vrag bude brao šalu, postoji sasvim izvjesna mogućnost da u ime proračunske potpore HNS-ovih županijama se žrtvuje Vesna Pusić na oltaru viših interesa kajkavsko-slavonskih krajeva. Kraljica je mrtva, živio kralj!

Dok HDZ svojom umjerenom politikom privlači MOST, HSS i HNS pod svoje okrilje, mnogi komentatori, pogotovo s lijeva, slavodobitno slave nestanak pravaških opcija s političke scene. Hrvatska je stvarno jedna od rijetkih država u Europskoj uniji koja nema nijedne tvrdo desne stranke u parlamentu. S obzirom na stanje u Europi, to je živo čudo. Lijevi komentatori slave, ali kao i obično slijepi su na jedno oko. Živi zid je pokupio osam mandata (iako se raspada zbog Hrvoja Runtića) i može samo rasti. Politika Živoga zida se lako može podviti pod lijevi ekstremizam. Ako ste gledali i pratili što se događa s izjavama članova o Runtiću i kako se iste daju, kako se svi ograđuju i kako se provodi čistka, onda to nevjerojatno liči na partijski mehanizam npr. poslije pada Milovana Đilasa ili poslije čišćenja Savke i Mike 1972. Sustav izjava je isti, kao što se davalo potporu Titu, tako se daje potporu Sinčiću. Bivši suradnici moraju biti sotonizirani u najboljem stilu SKJ.

Ako buduća vlast ne sredi situaciju u zemlji, ako se ne nastavi politički i gospodarski oporavak, ako se građane ne počne izvlačiti iz dužničkoga ropstva (330 000 blokiranih), onda će na sljedećim izborima Živi zid imati 25 zastupnika, na onima iza 50, a na kraju će imati apsolutnu većinu. Nadajmo se da će hrvatska elita sići sa svojih visina i shvatiti ozbiljnost situacije.
   

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

živi zid, vesna pusić, mislav miholek, hns, sdp, hdz, andrej plenković, hss, krešo beljak