Svijet

RUSKI S-300 KAO NOVI DIO ARSENALA: Iran na vojnoj paradi pokazao novo oružje

Na paradi u Teheranu, prenošenoj preko državne televizije, vojska je pokazala projektile dugog dometa, tenkove te proturaketni sustav projektila zemlja-zrak S-300 kojim ga je opskrbila Rusija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iran je u srijedu obilježio godišnjicu iračke invazije 1980. vojnom paradom na kojoj je pokazao najnovije brodove i projektile te poručio SAD-u da se ne miješa u regiju Perzijskog zaljeva.

Na paradi u Teheranu, prenošenoj preko državne televizije, vojska je pokazala projektile dugog dometa, tenkove te proturaketni sustav projektila zemlja-zrak S-300 kojim ga je opskrbila Rusija.

U zaljevskoj luci Bandar Abas, mornarica je pokazala 500 brodova, kao i podmornice i helikoptere, u vrijeme povišenih napetosti između SAD-a i te zemlje zbog strateški važnoga morskoga puta.

Američki dužnosnici rekli su da je ove godine u Zaljevu dosad bilo više od 30 'bliskih susreta' između američkih i iranskih plovila, više od dvostuko nego u isto vrijeme prošle godine.

Patrolni brod američke mornarice 4. rujna promijenio je smjer nakon što je bojni brod Iranske revolucionarne garde prišao unutar 90 metara u središnjem dijelu Perzijskog zaljeva, što je najmanje četvrti takav incident u manje od mjesec dana, rekli su dužnosnici američkoga ministarstva obrane.

"Rekli smo Amerikancima da ne bi trebali trošiti kapital i bogatstvo američkog naroda na neprimjerenu i štetnu prisutnost u Perzijskom zaljevu", rekao je general Mohamed Ali Džafari, zapovjednik korpusa Islamske revolucionarne garde.

Novinska agencija Tasmin prenijela je Džafarijevu izjavu: "Žele li proširiti svoje dosege i angažirati se u avanturi, trebali bi otići u Zaljev svinja", kojom iranski zapovjednik aludira na neuspješan američki pokušaj zbacivanja kubanskoga vođe Fidela Castra 1961. godine.

Zapovjednik Iranskih oružanih snaga Mohamed Hosein Bakeri u Teheranu je rekao da Iran želi mir.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IRAN RUSIJA, IRAN, RUSIJA, S-300, IRAK