Hrvatska

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Svima je jasno da osim Andreja Plenkovića ne postoji niti jedan drugi pretendent za premijera

Da nije stvoren ustavni običaj da se premijer mora pred Predsjednicom Republike pojaviti s natpolovičnim brojem potpisa, Plenković bi zapravo i danas dobio mandat za sastavljanje vlade.

Piše: Mislav Miholek

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je u srijedu konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka, sljedeći krug konzultacija zakazala je za ponedjeljak, 10. listopada, a najavila je da će se prva sjednica Sabora održati 14. listopada. Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je dosadašnji tijek izbora za naš portal.

"Pregovori idu očekivano, to je proces u kojem se nikome posebno ne žuri, nema neke velike neizvjesnosti, svima je jasno da osim Andreja Plenkovića ne postoji niti jedan drugi pretendent za premijera koji bi imao imalo realne šanse da to postane."

Andrej Plenković je de facto postao mandatar. "Da nije stvoren ustavni običaj da se premijer mora pred Predsjednicom Republike pojaviti s natpolovičnim brojem potpisa, Plenković bi zapravo i danas dobio mandat za sastavljanje vlade, ali je uspostavljen takav običaj i on će pričekati mandat dok ne okupi 76 potpisa."

HDZ se nalazi u sjajnoj poziciji. "U HDZ-u su se prije svega odlučili pregovarati s MOST-om, ne zato što im je MOST ovoga puta jedini izbor, nego zato što je to najlagodnije. S jedne strane to HDZ-u otvara najmanje problema s njihovom unutarstranačkom, uvjetno rečeno, desnicom, koja najlakše prihvaća taj tip konzervativnog dogovora."

MOST-ova pozicija se pak promijenila u odnosu na prošle izbore "S druge strane, alternativa bi bila nekakva suradnja s HNS-om. HNS ipak mora obaviti određeni proces unutarnjeg konsolidiranja i do kraja se odvojiti od SDP-ove propale koalicije. A to znači da u toku mandata vlade, kada jednom bude sastavljena, MOST neće imati pivotalnu poziciju, o njemu neće ovisiti ništa, jer će HDZ uvijek imati mogućnost u hodu reorganizirati parlamentarnu većinu. Neki kolege MOST-ovu poziciju nazivaju ucjenjivačkim potencijalom, ja govorim o pivotalnoj poziciji, riječ o poziciji u političkoj areni da većina bez njih nije moguća. Oni to danas više nemaju."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVOR GJENERO, KONZULTACIJE, HNS, ANDREJ PLENKOVIĆ, MOST, HDZ