Svijet

MADRID JE PROTIV: Katalonski predsjednik najavio referendum o neovisnosti u rujnu 2017.

većina Katalonaca traži pravo da odlučuju o budućnosti svoje pokrajine, što su pokazali i velikim skupovima potpore neovisnosti održanim 11. rujna, u prigodi obilježavanja Diade, katalonskog nacionalnog praznika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Separatistički katalonski predsjednik Carles Puigdemont raspisat će referendum o neovisnosti te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske u rujnu 2017., bez obzira hoće li Madrid to odobriti.

"Do kraja ćemo nastojati dobiti pristanak (Madrida)", rekao je. No "ne bude li pozitivnog odgovora ... bit ćemo spremni raspisati ga u drugoj polovini rujna iduće godine", rekao je u katalonskom parlamentu.

Carles Puigdemont je preuzeo dužnost početkom godine s otvorenom nakanom da sredinom 2017. uspostavi institucije nužne za neovisnost njegove pokrajine.

Puigdemont je u srijedu obećao da će poštovati taj vremenski plan. "Parlament će krajem lipnja donijeti potrebne zakone kako bi Katalonija funkcionirala kao neovisna država i pozvat ćemo građane na birališta kako bi svojim glasom omogućili proglašenje neovisnosti", rekao je.

Glasovanje će se organizirati u obliku referenduma, u rujnu 2017.

Referendum će se održati bez obzira na sve, istaknuo je katalonski predsjednik, pojasnivši da će učiniti sve da dobije pristanak Madrida, ali neće stati ni ako ga ne dobije, rekao je.

Središnja vlada koju od 2011. vodi konzervativac Mariano Rajoy, odbija takvu mogućnost koju je 2014. iskoristila i Škotska. Premijer se poziva na ustav i ističe da se o sudbini dijela državnog teritorija trebaju izjasniti svi Španjolci.

No većina Katalonaca traži pravo da odlučuju o budućnosti svoje pokrajine, što su pokazali i velikim skupovima potpore neovisnosti održanim 11. rujna, u prigodi obilježavanja Diade, katalonskog nacionalnog praznika.

Puigdemontov plan je naišao na zapreku u lipnju kada je njegova koalicijska vlada izgubila potporu CUP-a, najradikalnije separatističke stranke i time apsolutnu većinu u područnom parlamentu.

Na parlamentarnoj sjednici koja se završava u četvrtak, zatražit će da se glasuje o povjerenju vladi koje će najvjerojatnije i dobiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SEPARATIZAM, BARCELONA, REFERENDUM, KATALONIJA, ŠPANJOLSKA