Hrvatska

NE MOGU IRAČANI SAMI: Obama šalje još 600 vojnika radi oslobađanja Mosula

Po riječima visokog američkog vojnog dužnosnika, na teren će se poslati pojačanje sa 615 vojnika.

Piše: PolitikaPlus

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je u srijedu slanje još šestotinjak vojnika u Irak kako bi pomogli iračkoj vojsci u bitci za oslobađanje Mosula, posljednjeg velikog uporišta skupine Islamske države koja je u toj zemlji izgubila veliko područje.

Zahvaljujući silovitoj ofenzivi u 2014., džihadisti IS-a su zauzeli dio iračkog teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada i utvrdili se u Mosulu. Iračke snage koje su u zadnje dvije godine oslobodile veliko područje, osobito u zapadnoj pokrajini Al Anbaru, sada se pripremaju za oslobađanje grada.

"Zadaća (američkih) snaga bit će pružanje pomoć iračkim sigurnosnim snagama i pešmergama (kurdskim borcima) u operacijama ponovnog zauzimanja Mosula", rekao je direktor Pentagona Ashton Carter, spomenuvši zadaće uvježbavanja i prikupljanja obavještajnih podataka te logističku pomoć.

Usto će američki vojnici "štititi i učvrstiti područja u drugim dijelovima Iraka koja su oslobodile iračke snage", dodao je u prigodi posjeta saveznoj državi Novom Meksiku.

Po riječima visokog američkog vojnog dužnosnika, na teren će se poslati pojačanje sa 615 vojnika.

SAD trenutačno ima u Iraku, odakle se vojno povukao krajem 2011., oko 4600 vojnika.

Nešto ranije, službe iračkog premijera Haidera al-Abadija priopćile su da su zatražile "zadnje povećanje" broja američkih vojnih savjetnika kako bi pomogli iračkim snagama u bitci za oslobađanje Mosula.

U priopćenju se navodi da će se broj američkih vojnih savjetnika početi smanjivati čim se završi bitka za Mosul.

Zapadni čelnici su dali do znanja da bi ofenziva mogla početi u listopadu, ali Abadi nije htio ništa reći o vremenskom planu vojnih operacija.

Na susretu s iračkim premijerom u New Yorku prošlog tjedna Obama je ocijenio da će ofenziva početi "uskoro".

"Bit će to teška bitka, Mosul je velik", upozorio je.

Cilj, naglasio je, nije samo potiskivanje IS-a iz grada, nego i priprema narednog razdoblja: slanja humanitarne pomoći velikih razmjera i obnove grada.

Uz slanje vojnih savjetnika u Irak, SAD pruža vladinim snagama veliku potporu iz zraka u njihovim operacijama protiv džihadista.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IRAČKI GRAĐANSKI RAT, IRAK, IRAČKA VOJSKA, AMERIČKA VOJSKA