Mojbiz

EKOLOŠKI STRUČNJAK UPOZORAVA: Interesne skupine ruše hrvatski Plan gospodarenja otpadom kako bi zadržale retrogradnu...

Kad se gleda na razini sukoba interesa, smetlarska koncepcija nastoji progurati odluke koje bi stajale Hrvatsku 22 milijarde kuna, a koncepcija koja je srušena u tehničkoj vladi stajala bi Hrvatsku manje od pet milijardi kuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ekološki stručnjak Stanko Uršić izjavio je u novom broju Glasa koncila da interesne skupine u Hrvatskoj povezane s političkim strankama sprječavaju provođenje politike otpada na koju se Hrvatska obvezala Europskoj uniji te nastoje obraniti "antiekološku balkansku" koncepciju koja bi stajala Hrvatsku četvorostruko više.

Redoviti profesor fizikalne kemije Uršić podsjetio je da je Hrvatska trebala poslati Europskoj uniji Plan gospodarenje otpadom još krajem 2014. godine, ali bivša Vlada nije to nije učinila ni tijekom cijele 2015. godine.

Kad je napokon tehnička Vlada u lipnju ove godine dala plan na javnu raspravu, određene interesne skupine, usko povezane s interesnim skupinama u određenim političkim stankama, sasule su „rafalnu paljbu“ po tom planu i onima koje povezuju s njim, prije svega po resornom ministru, kazao je Uršić i dodao: To je trajalo cijelo ljeto dok Vlada nije odbacila plan.

Uršić je u intervju za Glas koncila iznio objašnjenje prema kojem je u pozadini neuspjeha hrvatske politike gospodarenja otpadom sukob koncepcija i sukob interesa.

Kada se gleda na razini koncepcija, s jedne strane je ekološki i etički zasnova koncepcija i ujedno europska, a s druge strane antiekološka, retrogradna i može se reći balkanska, koja zagovara manipulaciju smećem, zakrabuljenu u tzv. centre za gospodarenje otpadom, u kojima se osamdeset posto smeća baca na skupi deponij, a 20 posto odvozi na spaljivanje u cementare. Radi se o 13 megalomanskih skupih i suvišnih centara u kojima bacamo sirovine a otpad do njih vozimo besmisleno daleko, kazao je Uršić.

Kad se gleda na razini sukoba interesa, smetlarska koncepcija nastoji progurati odluke koje bi stajale Hrvatsku 22 milijarde kuna, a koncepcija koja je srušena u tehničkoj vladi stajala bi Hrvatsku manje od pet milijardi kuna, kazao je.

Iz njih stoje grupni privatni interesi naspram javnih interesa, općeg dobra i dobrobiti svega pučanstva, kazao je  i podsjetio da je otok Krk počeo 2005. godine graditi ekološki i etički zasnovan sustav odvojenog prikupljanja otpada i do sada je dostigao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada.

Da je Hrvatska tada krenula tim putem, danas bismo ispunjavali obveze preuzete prema EU i imali na stolu pola milijarde eura za ulaganja u sustav, kazao je Uršić i zaključio da Hrvatska do kraja godine mora usvojiti Plan gospodarenja otpadom koji uvažava europska načela ili neće dobiti sredstva za razvoj toga sustava nego će biti kažnjena.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA RH, GOSPODARENJE OTPADOM, EU