Regija

NOVI NAPAD NA HRVATSKU: Dačić papinu poruku tumači kao ograđivanje Vatikana od Stepinca

'Izjava pape Franje u Tbilisiju da je preobraćivanje pravoslavaca veliki grijeh, predstavlja dosad najveću ogradu i osudu Vatikana postupaka hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je izjava pape Franje o preobraćanju pravoslavaca kao velikom grijehu dosad najveća izrečena osuda i ograda Vatikana prema postupcima kardinala Alojzija Stepinca.

"Izjava pape Franje u Tbilisiju da je preobraćivanje pravoslavaca veliki grijeh, predstavlja dosad najveću ogradu i osudu Vatikana postupaka hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata ne samo blagoslovio fašističku ustašku NDH već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba", navodi Dačićevu izjavu srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova (MSP).

Reagirajući na papinu izjavu tijekom posjeta Gruziji kako "postoji velik grijeh protiv ekumenizma, a to je nasilno vrbovanje" i poruku "ne smijete nikada pokušavati preobratiti pravoslavce - oni su naša braća i sestre, učenici Isusa Krista", Dačić je ocijenio kako te papine riječi daju Srbiji za pravo što se protivi rehabilitiranju Stepinca.  

"Ove riječi pape Franciska potvrdjuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje krivnje za zločine i za pokrštavanje Srba, nije moguće, a kamoli kanonizacija", navodi MSP Dačićevu izjavu.

Stepinac je, kako se navodi u priopćenju, tako sudjelovao u provodjenju plana za rješavanje srpskog pitanja koji je iznio ustaški ministar Mile Budak - da trećinu Srba treba pobiti, trećinu protjerati, a trećinu pokatoličiti.

"Ako se poslije tih papinih riječi da je u pitanju veliki grijeh to i dogodi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko netko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno", naveo je Dačić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, sveta stolica, papa franjo, alojzije stepinac, ivica dačić