Hrvatska

PREGOVORI: MOST: Tražimo partnerstvo i potpunu odgovornost za ministarstva koja nam pripadnu

Kako doznajemo, MOST je u potpunosti odustao od ideje da jedan od partnera ima prava veta na izbor ministra iz kvote ovog drugog.

Piše: PolitikaPlus/HT

Kako ističe vrijeme za dogovor oko sastavljanja nove Vlade, tako sve više popušta šutljivi zid koji su pregovarači iz MOST-a i HDZ-a izgradili prema javnosti i medijima.

Od početka je bilo jasno kako ni ovi pregovori neće proći brzo i lako unatoč optimizmu koji su širili Plenković i Petrov. No moramo biti pošteni i priznati da su razgovori ovaj put puno sadržajniji i lakši nego što su bili nakon prošlih izbora. "Kao i u svakim pregovorima ima različitih mišljenja, viđenja i želja", kaže jedan od pregovarača smijući se našem inzistiranju da prizna kako pomalo gube živce i jedni i drugi.

Nakon razgovora s HDZ-om i MOST-om stječe se dojam, kako se samo čeka tko će prvi jasno izdefinirati svoje zahtjeve. Oni su već danima poznati: pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade za MOST, potpuna samostalnost i odgovornost svake stranke za svoje ministarstvo (naravno s odgovoronošću prema premijeru), vertikalno upravljanje u tim ministarstvima, a to konkretno znači da stranka koja dobije energetiku nadzire i tvrtke iz tog segmenta poput INA-e ili HEP-a.

Kako doznajemo, MOST je u potpunosti odustao od ideje da jedan od partnera ima prava veta na izbor ministra iz kvote ovog drugog. Podsjećamo da su to pravo u prošloj Vladi koristili nekoliko puta. Mjesto predsjednika Sabora ipak je ključno pitanje jer ono će, kako kaže izvor iz MOST-a, "pokazati je li HDZ MOST doživljava kao partnera u vlasti s kojim misli pokrenuti Hrvatsku". Stječe se dojam kako će se pregovori ubrzati tek nakon što jedna i druga strana do kraja otkriju karte i izdefiniraju jasne zahtjeve.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOŽO PETROV, ANDREJ PLENKOVIĆ, most, PREGOVORI HDZ MOST, hdz