Regija

SLOVENIJA: Počeo prijenos žrtava iz Hude jame u Maribor

Prijenos više od 700 posmrtnih ostataka pripadnika 'poraženih vojski' i civila u egzekucijama iz poratnih mjeseci 1945. odobrilo je vladino povjerenstvo, a s time se složila i većina političkih stranaka, no više je civilnih udruga koje predstavljaju rodbinu žrtava izrazilo protivljenje te smatra da bi grobnica ili kosturnica sa žrtvama morala biti na mjestu gdje su ubijeni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U ponedjeljak je počeo prijenos posmrtnih ostataka žrtava masovnog poratnog grobišta iz napuštenog rudnika Barbvarin rov, u selu Huda jama kod Celja, na mariborsko groblje Dobrava.

Prijenos  više od 700 posmrtnih ostataka pripadnika "poraženih vojski" i civila u egzekucijama iz poratnih mjeseci 1945. odobrilo je vladino povjerenstvo, a s time se složila i većina političkih stranaka, no više je civilnih udruga koje predstavljaju rodbinu žrtava izrazilo protivljenje te smatra da bi grobnica ili kosturnica sa žrtvama morala biti na mjestu gdje su ubijeni.

Skepsu u pogledu prijenosa posmrtnih ostataka na mariborsko groblje, gdje se već nalazi spomen-obilježje ubijenim žrtvama križnog puta koji su bili i zatrpani u tenkovskom rovu kod Maribora, a među kojima su i tisuće Hrvata, izrazila je i slovenska rimokatolička crkva.

Njeni su visoki dostojanstvenici i predstavnici misu za sve poginule i ubijene u ratnim i poratnim mjesecima 1945. godine održali u nedjelju u spomen parku Teharje kod Celja, gdje se 1945. nalazio veliki logor za zarobljene vojhnike i civile koji su onda selektirano upućivani na gubilišta, pa i u Hudu jamu.

Računa se da će prijenos posmrtnih ostataka 700 žrtava Hude jame biti završen do kraja mjeseca, kad će u memorijalnom obilježavanju tih tragičnih događaja na mariborskom groblju sudjelovati i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Pahor je kazao da je proces pomirenja nekadašnjih sukobljenih stranaka i pomirenje s prošlošću kontinuirani proces, no da bi dostojan pokop žrtava Hude jame u tom smislu mogao biti povijesna prekretnica.

U Hudoj jami se u dva rudnička rova nalazi, kako se pretpostavlja, još oko dvije tisuće žrtava koje tek treba ekshumirati i pokopati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

huda jama, slovenija, masovna grobišta, drugi svjetski rat