Hrvatska

NAPETO: Pregovori HDZ-a i MOST-a u najkritičnijoj fazi, odlučuje se o podjeli funkcija

Današnja dionica pregovora najkritičnija je do sada i može završiti dogovorom ili prekidom pregovora.

Piše: PolitikaPlus/HT

Pregovori HDZ-a i MOST-a danas ulaze u završnu fazu. Većina se analitičara slaže kako bi do kraja ovog tjedna mogli biti i završeni. No, moramo znati kako je ovo istovremeno i najriskantnija dionica dogovora u kojoj će se odlučivati o ustroju Vlade, broju ministarstava koji će pripasti jednoj i drugoj strani, te posebno skliskom terenu za pregovore, a to je odluka o šefu Sabora.

Kao što je Politikaplus pisala, MOST je tražio pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade, HDZ je još na početku pregovara nudio četiri ministarstva i mjesto zamjenika premijera. U međuvremenu postignut je bio načelni dogovor da će se energetika izdvojiti iz ministarstva gospodarstva i pridružiti ministarstvu zaštite okoliša i tako doći pod nadzor MOST-a. Sve te opcije i dalje su na stolu, no pitanje svih pitanja je hoće li MOST-u pripasti mjesto predsjednika Sabora. Tu poziciju trebao bi, prema idejama samog MOST-a preuzeti njihov čelnik Bože Petrov i označavala bi stvarno partnerstvo HDZ-a i MOST-a.

HDZ-u bi, drže u MOST-u, kao većem partneru pripala realno najjača funkcija, ona premijera koju bi preuzeo Plenković, dok bi MOST-u kao manjem partneru pripala ona predsjednika Sabora. No kako piše Večernji list u HDZ-u postoji otpor prema ideji da MOST dobije mjesto predsjednika Sabora, najglasniji je kako pišišu, navodno zamjenik predsjednka HDZ-a Milijan Brkić.

Neosporna je činjenica da u HDZ-u od početka postoji jedna struja koja je bila protiv pregovora s MOST-om, radi se o ljudima koji su na ovaj ili onaj način bili uključeni u prve pregovore s MOST-om koje je vodio Tomislav Karamarko. Neki su poput Milijana Brkića osjetili MOST-ovu nepopustljivost kada su u pitanju imenovanja HDZ-ovih ministara. No, postoji i dio onih koji su za suradnji HDZ-a s HSS-om, HNS-om i manjincima, što bi realno omogućilo sastavljanje Vlade bez MOST-a.

Da pregovori ulaze u ključnu fazu dokaz je da se sinoć HDZ-ovom pregovaračkom timu u jednom trenutku pridružio i Vladimir Šeks, savjetnik novog šefa HDZ-a Plenkovića. Iza šturih izjava Plenkovića i Petrova dalo se zaključiti kako su sinoćnji pregovori bili teški, što i ne čudi obzirom na temu, podjela funkcija. Priznali su da su jedni pred duge stavili svoje viđenje ustroja vlasti. Ono što se ovih dana moglo čuti da će MOST inzistirati na mjestu predsjednika Sabora, s čime HDZ nije sretan, ali navodno bi popusti ako bi se MOST odrekao jednog ministarstva. Zbog svih ovih razloga današnja dionica pregovora najkritičnija je do sada i može završiti dogovorom ili prekidom pregovora.   

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREGOVORI HDZ MOST, hdz, most, božo petrov