Hrvatska

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Mostovci su tvrdi pregovarači

Činjenica da je HDZ Mostu ponudio potporu u Metkoviću i Omišu, koji za stanku imaju golemo značenje, vjerojatno više znači nego li broj ministarstava koje bi Most mogao dobiti pod svoju kontrolu.

Piše: Mislav Miholek

HDZ i MOST sustavno pregovaraju. Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je dosadašnji tijek njihovih pregovora za naš portal.

Kako komentirate dosadašnji tijek pregovora s obzirom na trenutni zastoj?
Temeljno pravilo u pregovorima je da uvijek pobjeđuje onaj tko ima bolju alternativu postizanju dogovora. HDZ-u je alternativa postizanju dogovora s Mostom okupljanje zastupnika iz malih stranaka i manjinskih zastupnika, a onda tijekom mandata, prije lokalnih izbora, postizanje dogovora s HNS-om o programskoj, konzervativno-liberalnoj koaliciji. Alternativa je i manjinska vlada koja bi ad hoc mogla surađivati s HNS-om, IDS-om, manjinskim zastupnicima. Mostu je alternativa postizanju dogovora odlazak u opoziciju. Budući da je Most još uvijek više koalicija lokalnih neovisnih lista, nego li stranka, za njih bi u ovom trenutku, šest mjeseci prije lokalnih izbora, odlazak u opoziciju predstavljao golem rizik, jer bi kao opozicijska lista u svojim utvrdama imali malo šansi za izborni uspjeh.
Činjenica da je HDZ Mostu ponudio potporu u Metkoviću i Omišu, koji za stanku imaju golemo značenje, vjerojatno više znači nego li broj ministarstava koje bi Most mogao dobiti pod svoju kontrolu. Mostovci su tvrdi pregovarači, to su pokazali prilikom formiranja prošle vlade, ali ovog puta imaju daleko manju snagu i nemaju alternativu postizanju dogovora s HDZ-om.

Koliko je MOST spreman postati klasična stranka?

Nažalost, procesi se odvijaju drukčije nego što je bilo za očekivat. Izgledalo je da će „adoptiranjem“ Tihomira Oreškovića Most početi transformaciju u klasičnu konzervativnu stranku, kombinirajući socijalni tradicionalizam i ekonomski liberalizam. Time što nisu pridobili Oreškovića, propustili su se već na rujanskim izborima definirati kao klasična konzervativna stranka, nego su ostali svojevrstan moralistički protestni pokret. Nakon izbora počeli su vući poteze u posve suprotnom pravcu, i jačati svoj „protestni identitet“. Prva velika greška pokušaj je preuzimanja teme organizaciji Franak, a druga indikativna demonstracija je ona „protutodorićevska“, s organiziranim odlaskom na projekciju filma o Ivici Todoriću. Na taj se način zapravo definiraju kao antikapitalistički konzervativni pokret, a to bi moglo bitno otežati njihovu suradnju unutar vlade, koja će biti fokusirana na vođenje politike sukladne europskom pravnom i ekonomskom okviru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, božo petrov, most, hdz, PREGOVORI HDZ MOST