Zagreb

PROTEST: Pravo na grad i Zelena akcija traže uklanjanje konstrukcije na Cvjetnom trgu

Masovni prosvjedi, blokade, građanska neposlušnost i deseci tisuća potpisa građana prije nekoliko godina nisu bili dovoljni gradonačelniku Bandiću da odustane od devastacije Cvjetnog trga.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruge Pravo na grad i Zelena akcija zatražile su srijedu od odgovornih institucija u Gradu Zagrebu da uklone čeličnu konstrukciju podignutu na Cvjetnom trgu unutar koje bi trebao niknuti još jedan ugostiteljski objekt u vlasništvu Hoto centra, te ocijenile da je gradonačelnik Milan Bandić ponovno izigrao građane i zanemario javni interes.

"Masovni prosvjedi, blokade, građanska neposlušnost i deseci tisuća potpisa građana prije nekoliko godina nisu bili dovoljni gradonačelniku Bandiću da odustane od devastacije Cvjetnog trga", ističu udruge u priopćenju, dajući potporu  inicijativama koje se bore za neometano korištenje javnog prostora.

"Gradonačelnik je prekršio još jedno u nizu obećanja građanima, kada je prije dvije godine izjavio da se neće postavljati ugostiteljski objekti ispred najduže javne klupe u centru grada, te je još jednom pokazao da su mu želje sumnjivih tajkuna neusporedivo važnije od želja građana", ocjenjuju u Pravu na grad i Zelenoj akciji.

Riječ je, zaključuju, o bezobzirnoj komercijalizaciji javnog prostora u Zagrebu. Zbog poteza gradske uprave gradu prijeti socijalna segregacija jer će gradske blagodati biti dostupne samo onima koji su za njih spremni i platiti, ističu te udruge.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZELENA AKCIJA, PRAVO NA GRAD, HOTO CENTAR, ZAGREB, CVJETNI PLAC