Hrvatska

FUNKCIJE RAZNE: Željko Reiner bez komentara o svojoj budućoj funkciji

Svjestan je različitih medijskih spekulacija o funkcijama u Saboru i u Vladi, ali opetuje da 'konačan dogovor ne postoji', odnosno da će javnost biti pravodobno obaviještena 'kad bude postojao'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Aktualni predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner nije u nedjelju želio potvrditi medijska nagađanja da će, uz Miroslava Tuđmana, biti potpredsjednik novog saziva Sabora iz HDZ-ove kvote.

"Još o tome nismo razgovarali, kao ni o jednoj drugoj funkciji, zapravo ne postoji precizan dogovor o bilo kojoj funkciji", izjavio je Reiner novinarima na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

Svjestan je različitih medijskih spekulacija o funkcijama u Saboru i u Vladi, ali opetuje da "konačan dogovor ne postoji", odnosno da će javnost biti pravodobno obaviještena "kad bude postojao".

"Ne vidim se ni na jednom mjestu, o tome ćemo razgovarati, (...) razne stvari ljudi vole ili ne vole, pa se one ostvare ili ne ostvare, o tome ćemo razgovarati", ustrajao je Reiner na ponovljene upite vidi li se na mjestu potpredsjednika Sabora, odnosno bi li volio biti na tom mjestu.

Aktualni predsjednik Sabora nada se da će njegov nasljednik, Mostov Božo Petrov, uspješno voditi Sabor, iako nema parlamentranog iskustva.

Reiner ne vidi ništa neuobičajenog što su se HDZ i Most dogovorili da Sabor dvije godine vodi Mostov, a dvije godine HDZ-ov predsjednik.

To je politički dogovor koji postoji i u i nekim drugim zemljama, a postojao je ranije i u Europskom parlamentu. Bilo je uobičajeno u EU da se petogodišnji mandat dijeli na dva dijela, rekao je Reiner.

Dan otvorenih vrata manifestacija je koja se u Saboru održava od 2013. dva puta godišnje - uz Dan Hrvatskoga sabora, 30. svibnja te uz blagdan 8. Listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Na taj dan građani mogu ući u zgradu Sabora bez prethodne najave i pogledati prostorije koje nisu dio uobičajenih programa za posjetitelje. Prigoda je to i za susret s predsjednikom Sabora i saborskim zastupnicima. Zahvaljujući Danu otvorenih vrata, Saborom je prošlo nekoliko tisuća građana, a manifestacija je i u nedjelju privukla velik broj građana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREGOVORI HDZ MOST, hdz, sabor, željko rainer