Svijet

I DALJE RAT: Afganistanska vojska oslobodila prijestolnicu Helmanda

Afganistanska vojska je poslala pojačanje s '200 pripadnika specijalnih snaga i 400 vojnika uz topničku potporu' kako bi se obračunala s pobunjenicima, rekao je za AFP posebni zapovjednik operacija u Helmandu, Abdul Džabar Kahraman.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Afganistanska vojska je u utorak oslobodila grad Laškar Gah, prijestolnicu pokrajine Helmanda, na jugu, poznatoj po proizvodnji maka, dan nakon nove talibanske ofenzive na njegovo predgrađe.

Afganistanska vojska je poslala pojačanje s "200 pripadnika specijalnih snaga i 400 vojnika uz topničku potporu" kako bi se obračunala s pobunjenicima, rekao je za AFP posebni zapovjednik operacija u Helmandu, Abdul Džabar Kahraman.

Glasnogovornik ministarstva obrane Mohamad Radmaniš rekao je pak da je "stanje jutros u Laškar Gahu normalno. Potisnuli smo neprijatelja izvan grada".

"Imamo dovoljno snaga na kopnu uz potporu naših i NATO-ovih zračnih snaga" koje sudjeluju u operaciji Odlučna potpora, dodao je.

Američki vojni časnici u Kabulu nisu u utorak ujutro bili dostupni za komentar.

Laškar Gah, grad s 200.000 stanovnika, redovito je na meti napada talibana koji još kontroliraju velik dio pokrajine.

Ova ofenziva na jugu događa se u času kada su afganistanske snage nakon sedmodnevne borbe s talibanima napokon oslobodile središte Kunduza, sjeverne prijestolnice blizu granice s Tadžikistanom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

talibani, afganistinska vojska, helmand, afganistan