Svijet

UNATOČ PROTIVLJENJU IRAKA: Turska kaže da će njezini vojnici ostati u Iraku dok Islamska država ne bude protjerana iz Mosula

SAD je u utorak pozvao dvije zemlje da riješe taj spor, koji bi se mogao negativno odraziti na napad. Poručio je da sve strane snage u Iraku trebaju imati odobrenje iračke vlade i boriti se pod okriljem američke koalicije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Situacija na Bliskom istoku mogla bi eskalirati zbog planirane operacije oslobađanja Mosula od Islamske države ako joj se ne pristupi oprezno, upozorila je u srijedu Turska, poručivši da će zadržati svoje vojnike u blizini unatoč protivljenju Bagdada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će Turska učiniti sve što može da ta ofenziva ne produbi sektaško nasilje na njezinim granicama.

Mosul, u kojem živi oko 1,5 milijuna ljudi, sjedište je Islamske države u sjevernom Iraku od 2014. Bitka za taj grad, koja bi trebala početi ovaj mjesec, oblikovat će budućnost Iraka i biti značajna ostavština američkog predsjednika Baracka Obame kojemu uskoro istječe mandat.

"Upotrijebit ćemo sve svoje resurse kako bismo spriječili da naša braća u Siriji i Iraku budu pregažena u globalnim igrama moći i kako ne bismo doživjeli sličnu sudbinu", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

"Odlučni smo ispuhati balon sektaškog nasilja kojim se regiju želi potopiti u krvi i vatri", istaknuo je.

Turski vojnici obučavaju sunitske muslimane i kurdske pešmerge u kampu Bashiqa na sjeveru Iraka, a Turska želi da sudjeluju u bitci za Mosul. No njihova nazočnost smeta šijitskoj vladi u Bagdadu, koja želi da njezine snage budu na čelu ofenzive.

SAD je u utorak pozvao dvije zemlje da riješe taj spor, koji bi se mogao negativno odraziti na napad.

Poručio je da sve strane snage u Iraku trebaju imati odobrenje iračke vlade i boriti se pod okriljem američke koalicije.

Turska je dio američke koalicije u borbi protiv Islamske države i ima ključnu ulogu u Siriji. Tvrdi da se njezine snage u Iraku nalaze u sklopu međunarodne misije obučavanja i opremanja iračkih snaga za borbu.

"Turska ne skače na tuđe zapovijedi... Turska će ostati u kampu Bashiqa dok se Mosul ne riješi Islamske države", rekao je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus u srijedu za agenciju Anadoliju.

"Tko god da živi u Mosulu, Arapi ili Turkmeni, oni žive zajedno stoljećima i živjet će i dalje. Ako promijenite cijelu etničku strukturu, ljudi ondje to neće dopustiti... Tako na to gleda Turska. Turska sila u regiji ne može biti dovedena u pitanje", rekao je.

Erdogan je u utorak upozorio iračkog premijera Haidera al-Abadija da bi trebao znati gdje mu je mjesto. "Ionako niste moj sugovornik. Niste na mojoj razini, niste moje kvalitete. Vaši prosvjedi iz Iraka za nas nisu bitni."

"Da, sigurno vam nismo ravni, jer oslobađamo svoju zemlju ljudima a ne putem Skypea", odgovorio mu je na Twitteru Abadi, podsjećajući na pokušaj državnog udara u Turskoj u srpnju kada se Erdogan obratio naciji putem video chata na mobitelu.

Komentirajući kritike turskog stajališta u pogledu Mosula, Erdogan je u srijedu kazao da se Ankaru napada jer se usuđuje poremetiti ravnotežu sila u regiji.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

isil, mosul, irak, turska