Zagreb

ZAGREB: Zelena akcija zatražila hitnu uspostavu sustava odvajanja otpada na kućnom pragu

Tražimo jedan stabilan sustav koji se neće preko noći mijenjati te će biti jasno tko i koliko otpada odvaja, da se shodno tome formiraju mjesečni računi i da se spremnici za odvajanje približe građanima na njihov kućni prag.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Performansom ispred zgrade Gradske uprave Zelena akcija u četvrtak je od gradskih vlasti zahtijevala prestanak loših eksperimenata u gospodarenju otpadom te hitnu uspostavu odvajanja otpada na kućnom pragu.

Time bi se, ističu, omogućilo kvalitetno prikupljanje, recikliranje i pravedna naplata te smanjile količine smeća koje zagađuju grad i zatrpavaju odlagalište Jakuševac.

U sklopu performansa, aktivisti Zelene akcije su oko koša za smeće ispred zgrade Gradske uprave napravili brdo od smeća, ukazujući time na probleme s kojima se građani diljem Zagreba svakodnevno susreću jer im nije osiguran kvalitetan odvoz i odvajanje otpada. Pored toga su postavili veliku razglednicu s natpisom "Pozdrav iz Zagreba" na kojoj su fotografije pretrpanih kontejnera i kanti za otpad koje su građani slali Zelenoj akciji u sklopu on-line akcije #Smrdi. Istaknuli su i transparent "Odvajanje za svako kućanstvo, nema smrada za pučanstvo!".

Razglednicu su zajedno sa zahtjevima za promjenama urudžbirali u Gradskoj upravi.

"Zagreb je u kolovozu broj odvoza otpada smanjio s tri na dva puta tjedno. To je uzrokovalo ekološku bombu diljem Grada i građani ne znaju gdje sa svojim otpadom. Razlog tome je što Grad donosi paušalne poteze u predizborno vrijeme. Zagreb bi trebao prvo unaprijediti sustav odvajanja otpada, recikliranja, građanima osigurati adekvatnu infrastrukturu i uvesti pravednu naplatu na kućnom pragu. Tada bi se smanjile količine miješanog otpada i tada bi imalo smisla smanjiti broj odvoza otpada", istaknuo je voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije Marko Košak.

Gradska vlast bi, naglašava, trebala shvatiti da spremnici za odvajanje koji su raštrkani diljem grada i nepravedna naplata bez kontrole gdje se računi građanima nepravedno nameću nemaju nikakvog smisla.

Podsjetio je da je Zagreb u travnju proglašen europskom prijestolnicom smeća, ustvrdivši da to očito nije bilo dovoljno Gradu da se pokrene i napravi neke pozitivne korake. I dalje ne postoji važeći Plan gospodarenja otpadom, a proces izrade Akcijskog plana za unapređenje sustava odvajanja na kojem je uz gradske službe radilo Ministarstvo zaštite okoliša i predstavnici građana, stopiran je te dokument nije službeno prihvaćen od strane Grada. To, tvrdi Košak, pokazuje da Zagreb nema nikakve volje i ne brine za građane i okoliš te nastavlja po starome.

Naveo je da je Ljubljana od 2006. do 2016. skočila s osam posto odvajanja otpada na 65 posto, dok Zagreb cijelo to vrijeme stagnira na jedan posto.

"Tražimo jedan stabilan sustav koji se neće preko noći mijenjati te će biti jasno tko i koliko otpada odvaja, da se shodno tome formiraju mjesečni računi i da se spremnici za odvajanje približe građanima na njihov kućni prag. Svi potezi koji se čine posljednjih godina kratkotrajni su i promjenjivi. Takvim paušalnim potezima jasno je da će Zagreb zauvijek stagnirati", poručio je Košak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, ekologija, zaštita okoliša, zbrinjavanje otpada, zelena akcija