Hrvatska

IVAN KOVAČIĆ: Lokalna uprava služila je za politička uhljebljivanja. To moramo promijeniti

Ako se pokaže da je to samo načelna volja za promjenama, ako bude kao i u prošloj Vladi, Most će opet učiniti sve kako bi se zaštitili interesi Hrvatske i njezinih građana.

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Gradonačelnik Omiša i saborski zastupnik Mosta Ivan Kovačić ovih će dana promijeniti radno mjesto te postati potpredsjednik nove Vlade i preuzeti Ministarstvo uprave piše Večernji list.

Kao gradonačelnik Omiša do sada je Kovačić odbijao biti u izvršnoj vlasti. "Odbio sam izvršnu vlast i nakon prošlih izbora zbog funkcije gradonačelnika Omiša, no pregovori nakon ovih izbora doveli su do toga da je netko morao preuzeti taj dio političke odgovornosti. S obzirom na to da je ministar ujedno i potpredsjednik Vlade, Nacionalno vijeće Mosta odlučilo je da tu odgovornost preuzmem ja."

Najpoznatiji je po psovanju HDZ-a. "To se odnosilo na nerad tada, nama se jedno govorilo, drugo se mislilo, a treće radilo. Svaku našu inicijativu bacali su sa strane, izbori u Omišu su tada bili minorna stvar koja je prelila čašu. Sada se vodstvo te stranke promijenilo, ako budu onakvi kako su se pokazali u pregovorima, moći ćemo raditi promjene u Hrvatskoj. Ako se pokaže da je to samo načelna volja za promjenama, ako bude kao i u prošloj Vladi, Most će opet učiniti sve kako bi se zaštitili interesi Hrvatske i njezinih građana."

Slijede reforme uprave. "Prva stvar, koja se tiče visine plaća, svi bi trebali znati da su državnoj upravi plaće doslovno manje 20-30 posto nego u gradskim i općinskim upravama. Lokalne uprave ponekad služe i za politička uhljebljivanja, a osim toga, dosta jedinica lokalne samouprave temelji svoje poslovanje na donacijama iz županijskih i državnog proračuna, umjesto da sami razmišljaju o svojim prihodima. Ovdje se želi potaknuti čelnike da vode računa o svojoj jedinici tako da povećaju prihode i na osnovi toga mogu ući u onih 15 posto pa ne moraju ni smanjivati plaće niti davati otkaze." Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOVA VLADA, MOST, ivan kovačić, PREGOVORI HDZ MOST