Hrvatska

STJEPAN ŠTERC: Za pet godina nećemo imati za mirovine!

Hrvatska već sada, procjenjuje, nema niti četiri milijuna stanovnika, a broj umirovljenika je zajedno s brojem nezaposlenih, navodi Šterc, jednak broju zaposlenih.

Piše: PolitikaPlus/Novi list

Na svakog zaposlenog dolazi jedan umirovljenik i jedna nezaposlena osoba, dok je zabrinjavajući i odnos između zaposlenih i neaktivnog stanovništa – učenika, studenata, budući da svaki zaposleni 'nosi' još dva neaktivna stanovnika piše Novi list.
 
Zdravstveni i mirovinski sustav kakve poznajemo izdržati mogu još otprilike pet godina, nakon čega postaju vrlo neizvjesni, upitni, jer Hrvatska ima sve manje mladih koji će moći 'proizvoditi' mirovine, i osigurati zdravstvenu skrb za sve više staraca – upozorava demograf Stjepan Šterc, docent s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatska već sada, procjenjuje, nema niti četiri milijuna stanovnika, a broj umirovljenika je zajedno s brojem nezaposlenih, navodi Šterc, jednak broju zaposlenih. Drugim riječima, na svakog zaposlenog dolazi jedan umirovljenik i jedna nezaposlena osoba, dok je zabrinjavajući i odnos između zaposlenih i neaktivnog stanovništa – učenika, studenata, budući da svaki zaposleni građanin Hrvatske »nosi« još i dva neaktivna stanovnika.

'Nemoguće je, ne više, poboljšati natalitet samo pozivom na domoljublje, nacionalnu svijest. To je proces kojeg država mora platiti - dati ljudima posao od kojeg se može lijepo, normalno živjeti, odnosno na neki način više novaca uzeti od onih koji djecu nemaju. Poticanje zapošljavanja nije dovoljno, ljudima su potrebne, uz posao, financijska i stambena sigurnost. Izrael, koji o svemu tome jako brine, svoj je model poticanja demografskog rasta doveo do savršenstva. Mladima rješava stambeno pitanje, vrtiće i škole, visina komunalnih davanja ovisi o broju djece i slično', navodi demograf. Za Izrael je, kaže, demografski rast pitanje nacionalnog opstanka, što se kod nas, zaključuje, potpuno zanemaruje, a svako je drugo pitanje o kojem se u državi raspravlja važnije. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demografska katastrofa, demografija, demografija hrvatske, stjepan šterc