Hrvatska

PREDSJEDNICA: Grabar-Kitarović u Sisku:Treba zauzeti jedinstveno državno stajalište u odnosima s MOL-om

U pitanju je energetska neovisnost države...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je u Sisku razgovarala s predstavnicima sindikata i udruge branitelja koji djeluju u Rafineriji nafte Sisak, istaknuvši kako su odnosi s MOL-om strateško pitanje važno za energetsku sigurnost Hrvatske, koja u odnosima s tom mađarskom kompanijom treba zauzeti jedinstveno stajalište.

 Predsjednica je najavila da će stavove izražene na sastanku sa sindikatima i braniteljima iz sisačke rafinerije prenijeti novom premijeru i članovima vlade, kako bi se o tom važnom pitanju zauzelo jedinstveno stajalište.

 "Postupit ću sukladno svojim ustavnim ovlastima, a također pozivam sve mjerodavne institucije da također postupe po svojim ovlastima. Treba zauzeti jedinstveno državno stajalište, jer je u pitanju energetska neovisnost države", poručila je Grabar Kitarović.

 Po njenim riječima, trenutno se procesi odvijaju u dobrom pravcu, što je ocijenila vrlo važnim s obzirom da su odnosi s MOL-om narušili i hrvatske odnose s Mađarskom. 

 Predstavnici sisačkih sindikata odbacili su tvrdnje MOL-a da je sisačka rafinerija nerentabilna, ustvrdivši da bi i polugodišnjom preradom nafte poslovali pozitivno.

 Odvoženje nafte željezničkim cisternama iz Graberja Ivanečkog na preradu u Rijeku prije deset dana, kako su upozorili, MOL želi ugasiti proizvodnju u Sisku, čime bi se trajno ugrozila energetska neovisnost Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predsjednica, rafinerija sisak, sindikat, kolinda grabar kitarović