Hrvatska

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA: Zadovoljni stavljanjem naglaska na reformu obrazovnog sustava

Čestitajući potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martini Dalić te dajući joj punu podršku, Ranogajec je kazao kako su 'uvjereni da će resor obrtništva biti kvalitetno zastupljen unutar resornog ministarstva'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u srijedu je podržala temeljne ciljeve programa Vlade do 2020. godine i pet osnovnih stupova za razvoj poduzetništva, a posebno su zadovoljni što je naglasak stavljen na reformu obrazovnog sustava.

"Pozdravljamo svako rasterećenje gospodarstva s ciljem stvaranja konkurentnosti i podržavamo prijedloge koji su sukladni našim zahtjevima, a koji se odnose na jačanje pravnog položaja obrtnika, na fleksibilno radno zakonodavstvo i zapošljavanje, stabilnu poreznu politiku i financiranje obrta, na uvođenje financijske discipline te na jačanje strukovnog obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja i na veću zastupljenost HOK-a u tijelima i radnim tijelima Hrvatskog sabora i Vlade", poručio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec komentirajući gospodarski program nove Vlade.

Čestitajući potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martini Dalić te dajući joj punu podršku, Ranogajec je kazao kako su "uvjereni da će resor obrtništva biti kvalitetno zastupljen unutar resornog ministarstva".

"Posebice smo zadovoljni što je Vlada premijera Plenkovića naglasak stavila i na reformu obrazovnog sustava, kako bi bio usklađen s potrebama gospodarstva, na što HOK ukazuje godinama", kazao je.

Dualni sustav obrazovanja, kako je rekao Ranogajec, nije novost, to je HOK provodio od 1994. godine, u partnerstvu s ministarstvima nadležnim za obrt i obrazovanje te u suradnji sa strukovnim školama i obrtničkim i poduzetničkim radionicama, u kojima su učenici obavljali praktični dio nastave. No sve je to urušeno 2013. godine s novim Zakonom o obrtu.

"Stoga vjerujemo da će novi čelnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Pavo Barišić prepoznati vrijednost i značaj dualnog obrazovanja i u što kraćem roku ponovo ga implementirati u obrazovni sustav, u suradnji s HOK-om i drugim gospodarskim asocijacijama", istaknuo je Ranogajec.

U srijedu je mandatar Andrej Plenković predstavio programa i sastav 14. Vlade, za koje je zatražio povjerenje Hrvatskog sabora. U programu se kao četiri temeljna cilja Vlade do 2020. godine navode ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost.

Ističe se i da je idućih 12 mjeseci ključno za pokretanje promjena i razvojni skok, koji je Hrvatskoj potreban, te se navodi pet stupova na kojima će Vlada posebno raditi u smjeru razvoja poduzetništva.

Tih pet stupova su cjelovita porezna reforma i olakšavanje uvjeta poslovanja poduzetnicima i ulagačima, potom konkretne mjere kojima će Vlada ulagati u generatore rasta, među kojima su poljoprivreda, turizam i industrija, prije svega izvozna; provedba mjera u cilju povećanja učinkovitosti institucija, što uključuje pojednostavljenje pravila i ubrzanje rada administracije i sudova, digitalizaciju svih procesa, e-usluge i dr; nastavak jačanja održivost javnih financija i reforma obrazovnog sustava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nova vlada, hok, hrvatska obrtnička komora, gospodarstvo