Hrvatska

PANTOVČAK: Predsjednica s novim šefom hrvatske diplomacije o prioritetima vanjske politike i suradnji

Poseban naglasak stavljen je na odgovornost Hrvatske prema Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini te je kao jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike istaknut europski put Bosne i Hercegovine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak potpredsjednika hrvatske vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ivu Stiera s kojim je razgovarala o prioritetima hrvatske vanjske politike i budućoj suradnji, priopćio je ured predsjednice.

Grabar-Kitarović je Stiera upoznala sa svojim strateškim smjernicama vanjske politike, koje proizlaze iz njezinih ustavnih ovlasti. "Poseban naglasak stavljen je na odgovornost Hrvatske prema Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini te je kao jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike istaknut europski put Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

"Izgradnja diplomatsko-konzularne mreže koja će se i dalje razvijati na načelima profesionalnosti te biti krajnje odgovorna u zaštiti i promicanju interesa naše države i državljana među osobitim je političkim prioritetima u narednom razdoblju", naglašeno je na sastanku.

Grabar-Kitarović i Stier su razgovarali i o formuliranju hrvatskih vanjskopolitičkih stajališta te izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti kojom bi se obuhvatili svi rastući geopolitički izazovi. "Obostrano je zaključeno kako nova strategija vanjske i europske politike mora biti i sastavnim dijelom strategije domovinske i nacionalne sigurnosti", kaže ured predsjednice u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Stier su dogovorili modalitete suradnje i redovite razmjene mišljenja kako bi uskladili vanjskopolitičko djelovanje, stoji u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pantovčak, vanjska politika, MVPEI, Davor Ivo Stier, KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ