IT

VIRTUALNI SVJETSKI RAT : U petak blokada Interneta i napadi na velike pružatelje internetskih usluga

Napad se dogodio u jeku sve češćih velikih informatičkih napada u SAD-u, ali i drugim industrijski razvijenim zemljama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/MM

Nekoliko velikih pružatelja internetskih usluga, među njima Twitter, Spotify i eBay bili su teško pogođeni informatičkim napadom u petak u Sjedinjenim Državama.  

Više od dva sata pristup tim stranicama, ali i pristup stranicama nekoliko medija (CNN, New York Times, Boston Globe, Financial Times, The Guardian), bio je onemogućen na američkoj obali.

Rad videousluge na zahtjev Netflix, kanal HBO i usluga internetskog plaćanja Paypal također su bili poremećeni velikim kinernetičkim napadom koji je potencijalno pogodio milijune korisnika.

Napad se dogodio u jeku sve češćih velikih informatičkih napada u SAD-u, ali i drugim industrijski razvijenim zemljama.

Yahoo je nedavno priznao da je bio žrtva velikog napada koji je ugrozio privatnost osobnih podataka 500 milijuna korisnik.

Nekoliko napada ciljalo je i financijski sektor te pojedine središnje banke zbog čega je sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) odlučilo sredinom listopada donijeti niz mjera zaštite.

***

Kako je i PolitikaPlus korisnik socijalnih mreža, dobar dio naših linkova ide preko Bitly usluge koja krati http adrese, pa smo i mi patili kao i svi ostali korisnici Interneta. Ujedno se zahvaljujem svima Vama koji nas vjerno pratite preko Twittera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

blokada interneta, cyber špijunaža, cyber napad, cyber terorizam, virtualni rat