Hrvatska

VARAŽDIN: U Centrima izvrsnosti Varaždinske županije više od 800 učenika

Uz polaznike centara, mentore, ravnatelje škola te roditelje, na prigodnoj svečanosti nazočili su varaždinski župan Predrag Štromar, dekan Fakulteta organizacije i informatike dr. Neven Vrček te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. Miroslav Huđek, priopćeno je iz županaije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Centri izvrsnosti Varaždinske županije za školsku godinu 2016./2017. iz matematike, fizike, informatike, kemije, hrvatskog jezika, poduzetništva, biologije, komunikacije, novih tehnologija i rukometa, počeli su u subotu s radom, a polazit će ih 839 učenika osnovnih i srednjih škola, s kojima će raditi 115 mentora.

Uz polaznike centara, mentore, ravnatelje škola te roditelje, na prigodnoj svečanosti nazočili su varaždinski župan Predrag Štromar, dekan Fakulteta organizacije i informatike dr. Neven Vrček te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. Miroslav Huđek, priopćeno je iz županaije

Župan Štromar izrazio je zadovoljstvo što ovi Centri egzistiraju već punih devet godina te stvaraju nove, mlade kreativne i obrazovane ljude.

"Od osnivanja centara do danas težimo sve većoj izvrsnosti pa su stoga i kriteriji svake godine sve viši. Moramo imati izlučna testiranja jer se prijavljuje 1500 učenika između kojih se izabere 800 do 900 najboljih. Varaždinska županija je danas u hrvatskim okvirima pojam izvrsnosti kada je riječ o obrazovanju. A upravo današnje okupljanje dokazuje da ste vi, dragi učenici, već sada iskreno zainteresirani za izvrsnost", rekao je Štromar.

Istaknuvši da je obrazovanje najvažnija životna komponenta, čestitao je učenicima i njihovim mentorima, podsjetivši da su oni "najvažniji faktor pružanja kvalitetnog obrazovanja".

Štromar je također rekao kako mu je "žao što u programu nove Vlade RH nema ni riječi o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca, što je loše za demografiju i djecu koja žive u ruralnim krajevima jer u tom slučaju nemaju svi jednake šanse za obrazovanje". Dodao je kako će od sljedeće godine i dalje biti isti model financiranja prijevoza srednjoškolaca.

Početak rada uljepšao je Brass kvartet učenika Glazbene škole iz Varaždina pod vodstvom profesora Nikole Novaka, a prikazan je i prigodan film o Centrima izvrsnosti, kao i mali eksperimenti Centra izvrsnosti iz kemije.

Centri izvrsnosti pokrenuti su 2007. godine s nakanom poticanja interesa kod učenika osnovnih i srednjih škola te unapređivanja rada s učenicima, a polaznici postižu iznimne rezultate i osvajaju nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Danas na šest srednjih škola djeluju sljedeći Centri izvrsnosti: Prva gimnazija – informatika i biologija, Elektrostrojarska škola – fizika, hrvatski jezik i nove tehnologije (CENT), Strojarska i prometna škola – matematika, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola – kemija, Gospodarska škola – poduzetništvo te Srednja škola Novi Marof – komunikacije. Varaždinska županija za sve polaznike Centara osigurava prijevoz na nastavu subotom te prehranu, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

varaždinska županija, VARAŽDIN, CENTRI IZVRSNOSTI, OBRAZOVANJE